El Palau de la Música Catalana ret homenatge a Victoria de los Ángeles amb un concert 16 de gener

El Palau de la Música Catalana ret homenatge a Victoria de los Ángeles amb un concert que rememora el seu debut en aquesta sala
El concert, que tindrà lloc el proper 16 de gener, a les 20 hores, és un reconeixement a la cançó catalana i al patrimoni musical espanyol, -del qual Victòria dels Àngels va ser ambaixadora a tot el món- amb obres de Montsalvatge, Mompou , Toldrà, Rodrigo i García Morante.

Les veus de Mercedes Gancedo, Montserrat Seró i Carles Pachón protagonitzen aquest recital, acompanyades per l’Orquestra Simfònica Victoria de los Ángeles (OSVA) sota la direcció de Pedro Pardo.
La Fundación Victoria de los Ángeles ha rebut aquesta mateixa setmana la Medalla d’Or al Mèrit a Belles Arts 2023 per organitzar amb gran èxit la commemoració del centenari del naixement de la cantant.

El pròxim dimarts 16 de gener, a les 20 hores, el Palau de la Música Catalana acollirà un dels actes actes principals del centenari del naixement de la soprano barcelonina Victoria de los Ángeles. Es tracta d’unconcert en homenatge a la cantant,que rememorarà el seu debut, el 19 de maig del 1944, en aquesta mateixa sala.

El concert estarà a càrrec de tres talents emergents ja consolidats al panorama nacional i internacional, com ho són Mercedes Gancedo, Montserrat Seró i Carles Pachón, que estaran acompanyats per l’Orquestra Simfònica Victoria de los Ángeles (OSVA) sota la direcció de Pedro Pardo.  

Per a aquest homenatge s’ha recuperat part del programa que Victoria de los Ángeles va interpretar fa 80 anys al Palau -acompanyada pel Quartet Ibèric i el pianista Pere Vallribera-, com és el cas de la cançó‘Damunt de tu només les flors‘, de Frederic Mompou, estrenada per la soprano en aquella ocasió. Dimarts que ve també s’escoltarà el cicle complet de Mompou, titulat ‘El combat del somne’.

Completen el programa ‘Queixes o la Maja i el rossinyol’ de Enric Granados, ‘Maig’ ‘A l’ombra del lledoner’de Enric Toldrà, ‘Tríptic de Mossèn Cinto’ de Joaquín Rodrigo, ‘Cinco canciones negras’de Xavier Montsalvatge i una selecció de cançons populars catalanes arranjades per Manuel García Morante.

El concert és una coproducció de la Fundació Orfeó Català – Palau de la Música i la Fundació Victoria de los Ángeles i té el suport del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Aquest programa estarà de gira per Catalunya aquest any. De fet, s’estrena avui a l’Atlàntida de Vic i demà serà al Celler de Vil·laseca. Ja de cara a la tardor que ve, anirà al Teatre Auditori de Sant Cugat del Vallès (26 d’octubre) i al Kursaal de Manresa (27 d’octubre)

Victoria de los Ángeles al Palau de la Música Catalana.

El debut de Victoria de los Ángeles al Palau de la Música Catalana
Les cròniques de l’època ens deixen relat d’ovacions inacabables per part del públic, part del qual, en acabar el concert, va acompanyar la cantant a casa seva, al modest pis de l’edifici central de la Universitat de Barcelona (del qual el seu pare, Bernardo López, n’era el bidell), que es va omplir de flors.

Com recull el crític musical Jaume Radigales al programa de mà del concert, en referència a l’esmentat concert i debut de la cantant, des de les pàgines del «Diario de Barcelona», el crític Antoni Marqués destacava que la veu de la soprano era excepcional i «ni netamente lírica ni netamente dramática. Es una voz media -si cabe el calificativo- que en algunos sonidos o en algunos apoyos (según las directrices de la frase) adquiere calidades de mezzo soprano y hasta de contralto (…). En resumen, es para nosotros, una bella voz central, cuya manifiesta belleza y aterciopelado sonido no constituyen lo más importante de su arte». Perquè, segons el crític, el més important en la jove soprano era la musicalitat, la «innata comprensión de la música» que va manifestar Victoria de los Ángeles en el seu recital.

Victoria de los Ángeles el 1944, debut al Palau de la Música Catalana

 Victoria de los Ángeles al mónVictoria de los Ángeles va ser una de les primeres espanyoles a debutar al Festival de Bayreuth, i va ser artista predilecta de les temporades del Met de Nova York. Es va formar al Conservatori Superior de Música del Liceu i, durant els anys 40, va col·laborar amb el conjunt instrumental Ars Musicae, dedicat a la música renaixentista on es van formar altres grans intèrprets com Jordi Savall i Montserrat Torrent. Després de debutar oficialment al Palau de la Música Catalana i posteriorment, al Liceu (1945), va guanyar el prestigiós Premi de Ginebra (1947) que va suposar un impuls definitiu a la seva carrera internacional. Victòria dels Àngels va actuar a les principals sales de concerts de tot el món i, al llarg de la seva carrera, va interpretar el paper protagonista de més de 35 òperes, entre les quals destaquen La Bohème, Madame Butterfly, La Traviata, Carmen o Tanhnhäuser .

Victoria de los Ángeles a la Metropolitan Opera de Nueva York

Victoria 100 (1923-2023)
La Fundació Victoria de los Ángeles es va fundar el 2007 amb la missió de conservar i difondre el seu llegat, amb l’objectiu que el testimoniatge vital i artístic de la persona i la cantant segueixin vius. Així com formar futures generacions de músics, seguint l’artista.

Des de la Fundació s’ha treballat en la commemoració del centenari de Victoria de los Ángeles el 2023-24 perquè aquesta efemèride tingui la presència nacional i internacional que requereix. Reivindicant la figura de Victoria de los Ángeles com a artista però també com a dona i pionera, posant-la, amb aquest aniversari, a l’abast de tota la ciutadania com un dels referents sorgits al país durant el segle XX.

L’Any està presidit per Helena Mora, presidenta de la Fundació Victoria de los Ángeles, i té com a comissari Marc Busquets, director artístic de la mateixa. El centenari és un esdeveniment d’excepcional interès públic pel Govern d’Espanya i l’Any Victoria de los Ángeles per la Generalitat de Catalunya.

El passat 9 de gener, la Fundació ha estat distingida amb la Medalla d’Or al Mèrit a les Belles Arts 2023 per organitzar amb gran èxit la commemoració del centenari del naixement de Victoria de los Ángeles.