La Banda Municipal inaugura temporada amb El amor brujo, la cantaora Esperanza Fernández i la direcció de Pascual-Vilaplana 24 d’octubre

Diumenge 24 d’octubre a les 18 h a la Sala 1 Pau Casals de L’Auditori i en directe a través de L’Auditori Digital. 
La Banda Municipal de Barcelona inicia una nova temporada amb un concert inaugural que dirigirà el titular de la formació, José R. Pascual-Vilaplana, i  presentarà una obra titànica del repertori espanyol del segle XX, El amor brujo, de Manuel de Falla. Serà aquest diumenge 24 d’octubre a la Sala 1 Pau Casals de L’Auditori de Barcelona i comptarà amb la cantaora Esperanza Fernández, una de les grans especialistes en aquest títol a Espanya i que l’ha enregistrat amb formacions com l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i l’ha interpretat amb les principales orquestres de l’Estat.

El amor brujo ens narra una història de passió que traspassa la frontera del més enllà, un ballet-pantomima protagonitzat per una jove parella, Candelas i Carmelo, i un antic amant de la noia que es manifesta en forma d’espectre i la turmenta. Sortilegis, fetilleries i una música andalusa d’arrel tradicional conformen un atractiu molt especial a aquesta obra. La Danza ritual del fuego o Canción del fuego fatuo han esdevingut icones de la música del segle passat.

El programa es completarà amb l’obra d’Andrés Valero-Castells Caridiofonía, una experiència sonora a partir del ritme cor, al primer i tercer moviments de manera literal. El segon, més poètic, parteix d’una cita de García Lorca, i l’últim tanca l’obra amb un tema del músic rocker Luis Campuzano “Sherpa”. També sentirem la Smetana fanfare, de Karel Husa, obra estrenada en el centenari del naixement d’aquest compositor txec. 
Aquest concert es podrà seguir en directe a través de L’Auditori Digital.

La Banda Municipal de Barcelona ofereix dinou programes durant la temporada, a més de concerts Familiars i concerts en col·laboració amb Apropa Cultura. D’aquesta manera, la Banda mostrarà, dins de la temàtica amor-odi que emmarca la temporada de L’Auditori, unes propostes sonores que segueixen amb diversos paràmetres que ja venen treballant, com fer visible la potencialitat de l’orquestra de vent i percussió, la recuperació, promoció i adequació del patrimoni musical, la difusió del repertori actual per a banda i la presència de solistes i directors internacionals.

La formació que encapçala José R. Pascual-Vilaplana, abordarà un repertori que la portarà a visitar des de Bernstein a Berlioz o Prokófiev i de Wagner a Schoenberg, de manera que farà una aposta important per les obres del gran repetori, com la Rapsòdia sobre un tema de Paganini de Rakhmàninov, West Side Story de Bernstein, la sarsuela Cançó d’amor i de guerra de Martínez Valls o el Concert per a violoncel d’Elgar. Tot plegat amb la barreja de noms propis del llenguatge bandístic com Husa, Reed, Valero-Castells, Brotons o Sparke, que és Retrat d’artista de la Banda i dirigirà una estrena absoluta. A més, la Banda farà una estrena de Bernat Vivancos, compositor convidat de L’Auditori, i també d’Albert Guinovart.

Entre els directors que dirigiran la formació, a Banda del titular, José R. Pascual-Vilaplana, i del sotsdirector, Carlos Ramón, cal destacar Philip Sparke, Josep Caballé, Henrie Adams, Baldur Brönnimann, Juan Miguel Romero i Salvador Brotons.

En l’apartat solístic hem d’anomenar el violoncel·lista Asier Polo, el marimba Conrado Moya, el pianista Jean-François Dichamp, els trombonistes Polina Tarasenki i Iván Plaus i les veus de la soprano Miren de Miguel i el baríton Toni Marsol, entre altres.