ActividadesActualidadMúsica

L’Any Victoria de los Ángeles comença oficialment 1 de novembre amb un concert a la Universitat de Barcelona

Victoria de los Ángeles i la Universitat de Barcelona

Victoria de los Ángeles és una figura imprescindible de la història de la Universitat de Barcelona. La seva infància va transcórrer a l’Edifici Històric, on el seu pare era bidell i la seva família residia, i és també on va iniciar la seva passió per la música. Va debutar al Palau de la Música Catalana el 1944 i,  l’any següent, ho va fer al Gran Teatre del Liceu. Va iniciar així una gran carrera internacional plena d’èxits i reconeixements. Va ser la primera dona a la qual la Universitat de Barcelona va investir com a Doctora Honoris Causa. Va atresorar sempre aquest reconeixement com un dels més importants de la seva vida, explicant la seva emoció pel fet d’haver après a cantar en el Paranimf quan era petita, amb un piano atrotinat, mentre la seva mare netejava aquesta gran sala.


Victoria de los Ángeles, doctora honoris causa per la Universitat de Barcelona. 1987

El MET de New York dedicarà l’1 de novembre la seva funció de ‘La Bohème’ a Victòria dels Àngels

La soprano sempre va tenir una relació molt especial amb la Metropolitan Opera de New York. Després del seu debut amb el ‘Faust’ de Gounod el 1951 va actuar en centenars de funcions amb 13 papers diferents, convertint-se en una de les favorites del públic i de la crítica especialitzada, que entre altres qualitats destacaven << La seva vocalitat, bellament educada i segura en tots els sentits, marcada per una concentració semblant de l’excel·lència (…) és una artista vocal fora del comú >>. En la seva primera temporada al Met va cantar el paper principal a ‘Madama Butterfly’ i ‘La Bohème’, i el proper 1 de novembre, en record de la seva Mimì, la institució dedicarà la funció de l’obra de Puccini a la memòria de la soprano. El seu comiat del mític escenari novaiorquès va tenir lloc el 1961 amb ‘Martha’ de von Flotow.


Victoria de los Ángeles en la Metropolitan Opera de Nueva York

Victoria 100 (1923-2023)

La Fundació Victoria de los Ángeles es va fundar en 2007 amb la missió de conservar i difondre el seu llegat, amb l’objectiu que el testimoniatge vital i artístic de la persona i la cantant continuïn vius. Així com també formar futures generacions de músics, seguint l’artista.
Des de la Fundació s’ha treballat en la commemoració del centenari de Victoria de los Ángeles en 2023-24 perquè aquesta efemèride tingui la presència nacional i internacional que requereix. Reivindicant la figura de Victoria de los Ángeles com a artista però també com a dona i pionera, posant-la, amb aquest aniversari, a l’abast de tota la ciutadania com un dels referents sorgits al país durant el segle XX.

L’Any està presidit per Helena Mora, presidenta la Fundació Victoria de los Ángeles, i té com a comissari a Marc Busquets, director artístic d’aquesta. El centenari és un esdeveniment d’excepcional interès públic pel Govern d’Espanya i Any Victoria dels Àngels per la Generalitat de Catalunya.