L’OFF Concurs de Maria Canals es consolida aquest 2019/20 com el programa educatiu, divulgatiu i social capdavanter en la pràctica universal del piano

L’OFF Concurs Maria Canals 

398b6a17-477d-4665-a5cb-fe0f984a3ad4

Aquest mes d’octubre s’enceta un nou curs de l’OFF Concurs Maria Canals, la línia divulgativa, educativa i social de l’Associació del Concurs Maria Canals que té com a finalitat promoure la pràctica del piano i facilitar-ne l’accés entre el conjunt de la societatEn els seus 11 anys d’existència, l’OFF Concurs s’ha convertit en un programa estratègic de l’Associació Maria Canals Barcelona que inclou totes les iniciatives que van més enllà del prestigiat concurs que té lloc cada any al mes de març. Desenvolupa una tasca social molt destacada i promou la pràctica amateur en l’educació reglada i no reglada. L’associació vol transmetre que l’exercici i el gaudi de la música són essencials per al desenvolupament personal de totes i tots i que la col.laboració amb entitats educatives és una oportunitat per descobrir talent local.

Aquesta temporada contemplem que comptarà amb 800 activitats amb la complicitat de més de 100 entitats públiques i privades. Arribarem a 330.000 persones que gaudiran de més de 150 pianos que se situaran al carrer, i 6.400 estudiants de música i d’ensenyament general participaran en el programa. L’OFF Concurs inclou el Maria Canals Porta Cua, el Tu hi toques?, el projecte social Em toca! i el Maria Canals Educa. Els projectes Em toca! i el Maria Canals Porta Cua, amb implantació a diverses ciutats espanyoles, compten amb l’aliança de la Fundació Jesús Serra.

Tant el Concurs Maria Canals, que es fonamenta en l’excel·lència i la professionalitat, com l’OFF Concurs, que està enfocat cap a una perspectiva més de divulgació i amateur per a tota la ciutadania, generen complicitats de forma orgànica, es retroalimenten i es reforcen mútuament. L’OFF Concurs és fonamental per l’associació ja que ha permès fer més gran i consolidar la viabilitat del propi concurs.

El Maria Canals Porta Cua és la iniciativa més exitosa de l’OFF Concurs, per la visibilitat que suposa durant el període del certamen, però també durant la resta de l’any. Consisteix a posar pianos de cua a disposició de qualsevol persona que els vulgui tocar en diversos espais públics i accessibles de Barcelona, Catalunya i Espanya, en un ambient agradable i festiu. Les accions que es desenvolupen a Espanya porten per nom “Tu Ciudad se llena de pianos”, i es realitza conjuntament amb la Fundació Jesús Serra. Enguany tornem a visitar Madrid i, per primera vegada, Saragossa, Donosti, a més de fer el salt internacional a Lisboa, sense oblidar la tradicional acció dels 10 pianos de cua al Passeig de Gràcia, que donen el tret de sortida al Concurs. Enguany comptarem amb 150 emplaçaments, 330.000 persones que interactuaran amb els pianos de cua (estimació 500 persones/ dia), 35.000 persones tocaran els pianos de cua (estimació 50 persones/dia) en 15 municipis catalans i ciutats espanyoles i portugueses.

Cada any, l’associació promou activitats de caire didàctic i educatiu en el marc del Maria Canals Educa. S’adreça tant per a nens i nenes com a adults, que se centren, especialment, en l’aspecte lúdic de la pràctica del piano, sense oblidar els fonaments tècnics, i se celebren en espais diversos que s’adrecen a escoles d’ensenyament general (infantil, primària i secundària), escoles de música, conservatoris i centres superiors, comunitat universitària i gent gran. Els projectes clau que s’inclouen al Maria Canals Educa són: “Piano als patis”, “Audicions a escoles públiques (Taller de Músics)” i “A tota tecla!”. Enguany, comptarem amb 47 escoles d’ensenyament general, 53 escoles de música, conservatoris i centres superiors, es realitzaran 700 activitats adreçades a 6.400 estudiants.

Em toca! està impulsat i organitzat conjuntament amb la Fundació Jesús Serra des de fa 5 anys, és el projecte amb més vocació social. Ofereix l’oportunitat de conèixer i aprendre a tocar el piano a nens i nenes que viuen en barris amb un alt percentatge de vulnerabilitat social. Està adreçat a nens i nenes de 6 i 7 anys que puguin estudiar piano tot l’any de forma gratuïta i es desenvolupa a Barcelona (Ciutat Meridiana i La Verneda), Madrid (Distrito de Usera) i Sevilla (barrio de la Macarena). Enguany arribarem a 124 nens/es becats/es de 4 barris de 3 ciutats espanyoles i comptem amb 21 escoles participants on es faran 42 sessions d’introducció al piano a grups classe al carrer.

Amb el hashtag #johitoco, l’OFF Concurs ha promogut la participació entre les escoles de música, conservatoris i tots aquells que s’atreveixin a gravar un vídeo explicant per què toquen el piano i què és el que més els agrada de la pràctica, acompanyat d’una breu interpretació musical. Els premiats en el concurs “Tu hi toques?” tenen l’ocasió de tocar el piano de gran cua del Palau de la Música Catalana. Els vídeos es es poden veure a “La galeria dels tocats” i en l’edició passada hi va haver una participació de 100 pianistes.

Accions OFF Concurs (primer trimestre)

Dilluns, 14 octubre 2019à Sessions escolars – Ciutat Meridiana (Em toca!) BARCELONA, Plaça Eucaliptus, conjuntament amb la Fundació Jesús Serra

Dimarts, 15 octubre 2019à Sessions escolars – La Verneda (Em toca!) BARCELONA, davant del Centre Cívic Sant Martí, conjuntament amb la Fundació Jesús Serra

Dimecres, 16 octubre 2019à Sessions escolars – La Macarena (Me toca!) SEVILLA, Plaza Parque del Olivo i Plaza San Gabriel, conjuntament amb la Fundació Jesús Serra

Dijous, 19 d’octubre 2019à Sessions escolars – La Macarena (Me toca!) MADRID, Plaza Hospital 12 de Octubre, Plaza de la Junta del Distrito de Usera, conjuntament amb la Fundació Jesús Serra.

Dijous, 24 d’octubre 2019à “Madrid se llena de Pianos”, conjuntament amb la Fundació Jesús Serra. Posteriorment, té lloc el concert de Levon Avagyan a l’Auditorio Nacional de MADRID.

Del dilluns 4 al divendres 8 de novembre 2019à Edifici Alta Diagonal, BARCELONA

Divendres, 8 de novembre 2019à Concert Levon Avagyan a l’Auditorio Manuel de Falla de GRANADA