L’Orquestra Simfònica de Barcelona interpreta la Simfonia dels mil de Mahler per celebrar els seus 70 anys d’història (11,12 i 13 d´abril)

_assumptaburgu_s_concert_21___41_

L’Orquestra Simfònica de Barcelona interpreta la Simfonia dels mil de Mahler per celebrar els seus 70 anys d’història

L’obra, que no s’interpretava des de l’any 2001, requereix un gran desplegament musical amb més de 300 músics i cantants dalt l’escenari

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) celebra 70 anys d’història interpretant una de les obres simfòniques per excel·lència, la Simfonia dels mil de Mahler, amb 3 concerts que seran el plat fort d’aquesta temporada i que culminaran els actes de celebració de l’aniversari divendres 11 a les 20.30h d’abril, dissabte 12 a les 19h i diumenge 13 a les 11h a la Sala Pau Casals de L’Auditori sota la direcció del titular de la formació Pablo González. Al final d’aquests concerts, que comptaran amb la presència de diverses personalitats del món polític i cultural, hi haurà música festiva i se servirà una copa amb motiu de la celebració de l’efemèride.

La Simfonia número 8 de Gustav Mahler és una de les obres simfòniques més imponents per la seva magnitud i rep el sobrenom de «simfonia dels mil» pel seu enorme desplegament d’instruments i veus. Per aquest concert l’Orquestra Simfònica de Barcelona comptarà amb els cors Lieder Càmara, Madrigal, Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau i les veus blanques del cor infantil Amics de la Unió i el Cor infantil de l’Orfeó Català que se sumaran a 8 solistes de prestigi (les sopranos Claudia Barainsky, Christine Goerke i María Espada; les mezzosoprano Gemma Coma-Alabert i Nadine Weissmann; el tenor Anthony Dean Griffey; el baríton Jochen Kupfer; i el baix Manfred Hemm)

L’OBC no tocava la simfonia dels mil des de l’any 2001. Escrita el 1906 i estrenada pel compositor el 1910, la Vuitena Simfonia de Mahler reprèn la mescla de solistes, cor i veus que l’autor havia emprat a les simfonies segona i tercera. Per bastir aquesta gran obra, Mahler pràcticament va inventar un nou format d’orquestra o un «nou univers del simfonisme» com deia ell mateix. Aquesta simfonia té una estructura simfònica inèdita amb dues parts diferenciades: la primera part està basada en l’himne llatí de Pentecosta Veni Creator Spiritus (Vine, Esperit Creador) i la segona és una recreació dels versets finals del Faust de Goethe. Aquestes dues fonts, que després mostraran molts punts en comú, expressen la tensió que vertebra el caràcter mahlerià: el gaudi de la natura i la redempció humana a través de l’amor i la creació musical.

Sobre l’OBC

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) es va fundar l’any 1944 sota la direcció del Mestre Eduard Toldrà. Des de la temporada 201-11 el director titular és Pablo González. D’ençà de la seva fundació, l’OBC ha mantingut el seu compromís amb la música catalana i amb la difusió del repertori orquestral i ha comptat amb els solistes i directors més prestigiosos. A més de la seva temporada de concerts, l’OBC porta a terme un gran nombre d’enregistraments per a segells internacionals i en destaca la col·laboració regular amb NAXOS. En aquests moments, i per a aquesta mateixa discogràfica, l’OBC està enregistrant tres CD’s dedicats a Enric Granados. D’altra banda, l’OBC manté una activitat artística continuada a Espanya i a l’estranger que li ha permès actuar en sales com el Carnegie Hall de Nova York, el Musikverein i el Konzerthaus de Viena o el Concertgebouw d’Amsterdam. Des de l’any 1999 té com a seu pròpia L’Auditori de Barcelona. A partir del setembre de 2015, el director titular serà Kazushi Ono.

ORQUESTRA SIMFÒNICA DE BARCELONA I NACIONAL DE CATALUNYA (OBC)

Simfonia dels Mil de Mahler

11, 12 i 13 d’abril de 2014 a la Sala Pau Casals de L’Auditori

Intèrprets

Pablo González, director

OBC amb participació de l’Orquestra ESMUC

Claudia Barainsky, soprano

Christine Goerke,soprano

María Espada, soprano

Gemma Coma-Alabert, mezzosoprano

Nadine Weissmann, mezzosoprano

Anthony Dean Griffey, tenor

Jochen Kupfer, baríton

Manfred Hemm, baix

Cor Madrigal

Cor Lieder Càmera

Orfeó Català

Cor de Cambra del Palau de la Música

Cor infantil de l’Orfeó Català

Cor infantil Amics de la Unió