Martorell presenta un ViMart Gran Reserva entre el 27 de setembre al 6 d’octubre.

Martorell presenta un ViMart Gran Reserva

Després de 9 edicions, Martorell presenta un ViMart perfectament afinat; complex i elegant; on la conjunció entre tradició i avantguarda, enologia i festa arriba a la seva màxima expressió.

Marc Ribas, Faemino i Cansado i Dàmaris Gelabert seran alguns dels protagonistes d’aquesta festa que vol mostrar la millor oferta enograstronòmica i lúdica de Martorell entre el 27 de setembre al 6 d’octubre.

El ViMart, la Fira de Vins i Caves de Martorell, arriba a la seva novena edició i tindrà lloc dissabte 5 d’octubre al nucli antic de la població. La mostra ha anat “envellint” fins a mostrar el seu caràcter intens, complex i elegant que marida a la perfecció amb una Festa del Roser que vol rememorar el passat vinícola de Martorell.

Enguany, la DO Costers del Segre serà la convidada i en la mostra hi participaran 20 cellers de diverses DO catalanes. Els estands dels cellers es complementen amb els de gastronomia i degustacions de restauradors de Martorell i les seva rodalia.

Al voltant del ViMart, Martorell ofereix, durant més d’una setmana, activitats relacionades amb l’enograstronomia que donen cos a la mostra: els Racons del ViMart. Aquest any, destaquen propostes com un tast de l’enòleg martorellenc Xavier Zamarra, que combina els vins amb les reflexions ornitològiques i musicals del filòsof Francesc Pujols; la taula rodona “Martorell, la DO que havia de ser”; un concert maridat amb la Banda Simfònica de Martorell; una descoberta de les DO Penedès i Costers de Segre amb la música de Nina Cintas i Txell Gené; desfilades de moda al voltant del món del vi; i un tast de vins per a porró amb l’enòleg Àngel Garcia Petit, assessor vinícola de la revista Cuina.

Tampoc no hi faltarà l’Espai Bombolles i Maridatges Insospitats, una degustació d’escumosos d’alta qualitat maridats amb platets gastronòmics de restauradors locals i les intervencions artístiques de Psicoproject en moviment (dansa) i Lucas Piriano (música).

Marc Ribas serà el pregoner de la Festa del Most

El conegut cuiner i presentador dels programes Cuines i Joc de Cartes de TV3, Marc Ribas, serà el pregoner de la Festa del Most d’aquest any.

La Festa del Most rememora el passat lligat al vi de Martorell, quan prop del 40% de la superfície de Martorell era coberta de vinya i el Sindicat Vitícola Comarcal de Martorell vinificava el raïm de tot el nord de la comarca.

Aquest acte, carregat de símbols de la cultura popular, arrencarà amb la recollida del raïm al plaça del Vi; seguida de la cercavila del Most, on participen els Amics de Sant Antoni, els Bastoners, la Banda, el Drac d’Els Convents, els Capgrossos i els Gegants i que aquest any tenen com a convidats d’honor els Gegants de Mendillori (Pamplona). Cap a les 19.30h és previst que la comitiva arribi a la plaça de la Vila i hi hagi el pregó i tot seguit, la trepitjada de raïm per part dels més petits.

Tal com assenyala l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa: “la del Roser és una festa molt esperada pels veïns i veïnes, i amb la qual celebrem el nostre passat vitivinícola i també donem la benvinguda a la tardor”.

Propostes culturals ben diverses donen cos a la festa

La música i el teatre de Faemino y Cansado seran també protagonistes d’un Roser amb molt de cos.

Els mítics humoristes portaran la seva comèdia irreverent i hilarant al Teatre d’El Progrés diumenge 6 d’octubre a les 19h. Altres propostes teatrals són Dékoncert  (diumenge 29 de setembre a les 12h a El Foment) o les visites teatralitzades a L’Enrajolada i la Farmàcia Bujons (vegeu programa adjunt).

Dàmaris Gelabert és una de les propostes musicals destacades de la festa, amb la seva actuació a la Nau 2 de Ca n’Oliveras diumenge 6 d’octubre  a les 18h. Però l’espai de concerts de Martorell també acollirà una Nit de Tributs a Barricada i Extremoduro i una nit de Dones DJ. I l’òpera també tindrà el seu espai amb: Òpera al Balcó i Festa Dell’Opera.

I entre la gran diversitat d’actes que s’agrupen sota el paraigua del Roser, hi haurà molts actes organitzats per les entitats locals com els actes solidaris en benefici de la Fundació Som Capaços i l’associació Catalunya contra el Càncer, cinema, activitats infantils, balls, xerrades i tallers.