Neix la festa de la cervesa més ancestral, l’Aitona Zythos Beer by Cervezas San Miguel del 15 al 17 de setembre,
Foto d’arxiu. Crèdit: Cervezas San Miguel. 

Del 15 al 17 de setembre, els amants de la cervesa tindrem una nova cita: la festa de la cervesa més autèntica i ancestral, l’Aitona Zythos Beer by Cervezas San Miguel. L’esdeveniment neix amb motiu del 25è aniversari de la creació de la cervesa Zythos, elaborada per Cervezas San Miguel en homenatge al patrimoni cerveser descobert al jaciment de Genó, ubicat a dos quilòmetres del municipi lleidatà.

L’Aitona Zythos Beer by Cervezas San Miguel, organitzada per l’Ajuntament d’Aitona, a través del projecte Fruiturisme, i Cervezas San Miguel, pretén ser un acte lúdic obert a tothom, però també, cultural i gastronòmic, amb la cervesa com a eix vertebrador. Tastos, maridatges, gastronomia, música i molt més. D’aquesta manera, el municipi ret el seu particular homenatge a aquesta beguda amb la que té vincles arcaics.

I és què, aquest 2023, es commemora el 25è aniversari de l’elaboració i distribució de la cervesa Zythos, una beguda creada per a celebrar que al jaciment de Genó es van descobrir les restes més antigues de cervesa que es conserven a Europa i que daten del 1100-1000 a.C.

Les restes de cervesa més antigues d’Europa

Van ser l’historiador José Luis Maya i l’arqueòleg Jorge Juan Tresserras els encarregats de certificar el gran descobriment. El primer confirmava la troballa al jaciment d’Aitona de les restes de cervesa més antigues trobades fins aleshores a Europa, mentre que el segon, especialista en Arqueologia de l’Alimentació, va estudiar els sediments de cervesa trobats en dues grans tenalles, datant-los 500 anys abans que els alemanys comencessin a fer les primeres “rosses”, és a dir, d’una antiguitat d’uns 1100 anys. 

Per celebrar la satisfacció d’haver trobat a Lleida l’origen europeu de la cervesa, el grup Cervezas San Miguel, l’any 1998 i de manera artesanal, va elaborar a partir de la fórmula del poblat de Genó, una cervesa a la qual donà el nom de «Zythos», (cervesa en grec). Nom que ara es recupera per a aquesta nova festa de la cervesa.

Per tot plegat, la cervesa Zythos serà molt present al llarg d’aquesta festa, compartint espai amb diferents propostes per a tots els públics i edats; entre elles, música, taules rodones, tastos, caminada popular, visites guiades al jaciment Genó, degustacions, vermut electrònic, pinxos i tapes…
Les cates i maridatges tindran, a més, un paper molt rellevant. Així, el beer sommelier de Cervezas San Miguel, oferirà vàries sessions per a donar a conèixer la nova Mahou Rosé, i per a oferir maridatges amb productes de la terra com ara els préssec, la figa i la xocolata, 
Tot plegat, es podrà gaudir entre el 15 i el 17 de setembre a la plaça del Poliesportiu d’Aitona.@Sanmiguel_es
#CervecerosInquietos

Sobre Cervezas San Miguel
Cervezas San Miguel porta més de 133 anys anant sempre un pas endavant en la creació d’experiències cerveseres. Aquesta inquietud, que forma part de la nostra essència, ens porta sempre a buscar nous reptes i avala el nostre compromís amb l’excel·lència. La nostra família de cerveses està formada per sis gammes amb interpretacions creatives dels grans estils cervesers: la gamma Especial, la gamma 0,0, Magna, les Especialitats –Selecta i Yakima– i les cerveses de barril Tap Station.
 
El nostre inconformisme i passió per la cervesa s’han vist reconeguts als diferents certàmens arreu del món. El 2022 vam sumar 77 guardons al Concours International de Lió, Monde Selection, London Beer Competition, Frankfurt International Trophy, Superior Taste Awards, World Beer Challenge, World Beer Awards, Ecobirra, International Beer Challenge i International Beer Festival.
 
Fem cervesa per a aquelles persones que s’atreveixen a ampliar horitzons, que busquen noves idees, nous gustos, nous sabors i noves experiències per gaudir d’una vida més rica i viure-la apassionadament.
 
Sobre Mahou San Miguel
Companyia familiar 100% espanyola, líder del sector cerveser al nostre país amb una quota de producció de més del 32%. Disposa de 10 centres d’elaboració de cervesa –vuit a Espanya i dues als EUA–, quatre deus d’aigua amb les seves plantes d’envasament i un equip de prop de 4.000 professionals. Compta amb més de 130 anys d’història, que comencen amb el naixement de Mahou en 1890. En 2000, Mahou adquireix San Miguel. En 2004, incorpora la marca canària Reina i, en 2007, Cerveses Alhambra. Durant l’última dècada, ha diversificat el seu negoci amb la compra en 2011 de Solán de Cabrss, i l’entrada en noves categories com la cider en 2020.
Posseeix un ampli portafoli de cerveses nacionals on destaquen, entre altres, Mahou Cinco Estrelles, San Miguel Especial i Alhambra Reserva 1925; productes pioners en la seva categoria, com San Miguel 0,0, San Miguel ECO, Mahou Barrica i marques aptes per a celíacs com San Miguel Glútens Free i Mahou Cinc Estrelles Sense Glútens. També té una àmplia gamma de cerveses internacionals i marques d’aigua com Solán de Cabres. La internacionalització és un dels eixos estratègics per al desenvolupament del seu negoci. Produeix més del 70% de la cervesa espanyola que es consumeix fora d’Espanya i és present en més de 70 països.