Torna el ‘RBLS, Festival de teatre jove’ De l’11 al 16 d’octubre Un festival jove, social i transformador.

 

8a7d09fe-105d-4016-8f65-edb89ade0b2b

 

 

 

 

 

 

 

De l’11 al 16 d’octubre, coincidint amb l’inici del curs escolar i amb el de la temporada teatral, RBLS Festival Teatre Jove celebrarà la seva segona edició amb l’objectiu, un any més, de contribuir a acostar les arts escèniques als/a les adolescents i joves de la ciutat.

La missió de RBLS és encomanar la passió i l’amor pel teatre a joves de 13 a 20 anys, descobrir-los espais i textos, que entrin en contacte amb posades en escena que connectin amb els seus interessos i inquietuds o, fins i tot, que s’involucrin en processos de creació a través d’activitat com tallers o workshops. El festival també pretén donar sortida a la feina de companyies i creadors contemporanis, que aposten per aquest públic, ajudant-los a exhibir les seves propostes.

RBLS és un projecte impulsat per Carme Tierz (direcció artística), Rosa Moliné (coordinació) i Gisela Juanet (producció).

Programació
El festival programarà 5 peces professionals. Destaquen dos èxits de la passada temporada: com A.K.A (Also Known As), de Daniel J. Meyer, i Los bancos regalan sandwicheras y chorizos, de la companyia José y sus Hermanas (mereixedor de dos Premis de la Crítica de les Arts Escèniques 2017). També es podran veure El Agitador Vórtex, una proposta multidisciplinar de Cris Blanco que combina teatre i cinema; i una selecció de tres micro peces teatrals del festival Píndoles que reflexionen sobre temes com el món laborals (RRHH, de Lara Díez), la rivalitat (Duel, de Juanjo Marín) i les relacions de parella (Welcome to Berlín, de Núria Deulofeu).

D’altra banda, el Cicle OFF RBLS centrarà el focus en una de les etapes més complicades de l’adolescència: l’acceptació i definició del cos i la identitat. Sota el nom Cos i identitat s’han programat tres peces breus i un col·loqui/debat posterior, a fi d’oferir al públic eines per rebel·lar-se contra les imposicions socials que determinen l’aspecte i comportaments del joves. Es podrà veure Cospress, un espectacle de teatre físic de la companyia Kimani, que s’endinsa en les problemàtiques derivades del culte al cos;  Freeze the Nipple,d’Aina Trubat, una comèdia que reflexiona sobre la cosificació de la dona; i Albert/Berta, de Marc Rosich (a partir de Limbo) i la Cia. TeDebat, sobre el transgènere i l’acceptació de la identitat sexual pròpia.

Un RBLS social i transformador

En aquesta segona edició, el festival reforça la seva faceta social (en col•laboració amb la Fundació Pare Manel) amb tres iniciatives que convidaran a participar del festival a joves en risc d’exclusió social.

D’una banda, es dedicarà un 20% de l’aforament de totes les activitats a cost zero per a tot aquest col•lectiu sense recursos.

També se’ls impartirà un taller comunitari gratuït amb el col•lectiu Assaltem l’escenari (Mireia Gubianes, Irene Hernández i Davo Marín). Aquest a iniciativa durà per nom (DES)CONNECTATS, oferirà a un grup de joves del barri l’oportunitat de poder reflexionar i treballar la dependència que tenim envers als dispositius mòbils i les xarxes socials. El resultat de les sessions de treball es presentarà públicament dins la programació del festival.

Finalment, un grup d’aquests joves podrà participar de l’organització del propi festival. Una porta oberta a que joves puguin descobrir el seu futur al mon laboral.

Tallers i workshops
El Centre Cívic Cotxeres Borrell aglutinarà, el dia 13 d’octubre, tots els workshops i tallers RBLS: un taller de coreografies de musicals amb el ballarí i coreògraf Guillem Cirera; un workshop de teatre sensorial amb Eva Pérez i Giovanna Pezzullo, integrants del Teatro de los Sentidos; un taller amb amb un dels coreògrafs catalans més internacionals, Tomeu Vergés, que impartirà el taller Un començament; o una introducció a l’escriptura teatral per a joves amb el dramaturg i director teatral Antonio Morcillo.
Jornades Professionals: Joves i Teatre
La II Trobada RBLS Joves i Teatre proposa dues jornades professionals (15 i 16 d’octubre, a l’Institut del Teatre i la Fundació SGAE) plantejades com sessions de treball centrades en la normalització del teatre per a joves a Catalunya i la creació d’un circuit d’exhibició de teatre per adolescents.
Programació del Festival
Espectactes professionals i
Off RBLS

DIJOUS 11 D’OCTUBRE, 21 h

EL AGITADOR VÓRTEX de Cris Blanco
Teatre Tantarantana


DIVENDRES 12 D’OCTUBRE, 11 h

CICLE OFF RBLS. COS I IDENTITAT
Teatre Tantarantana

 • COSPRESS de la Cia. Kimani
 • FREEZE THE NIPPLE d’Aina Trubat 
 • ALBERT/ BERTA de Marc Rosich

* Novaveu, el grup de crítics joves de la plataforma Recomana, conduirà el col·loqui postfunció


DIVENDRES 12 D’OCTUBRE, 18 h

PÍNDOLES. Microteatre fora del teatre
Teatre Tantarantana

 • RRHH de Lara Díez
 • DUEL de Juanjo Marín
 • WELCOME TO BERLIN de Núria Deulofeu

DIVENDRES 12 D’OCTUBRE, 21 h

AKA (Also Known as) de Daniel J. Meyer
Teatre Tantarantana


DISSABTE 13 D’OCTUBRE, 18 h

18h – (DES)CONNECTATS d’Assaltem l’escenari
Teatre Tantarantana

21h – LOS BANCOS REGALAN SANDWICHERAS Y CHORIZOS de José y sus hermanas
Teatre Tantarantana

Programació dels Tallers i Workshops
DISSABTE 13 D’OCTUBRE, 10.30h
Centre Cívic Cotxeres Borrell

 • COREOGRAFIES DE TEATRE MUSICAL amb Guillem Cirera
 • DARRERE LES PREGUNTES…. amb Eva Pérez i Giovanna Pezzullo, integrants del Teatro de los Sentidos.
 • UN COMENÇAMENT amb Tomeu Vergés
 • ESCRIURE TEATRE amb Antonio Morcillo

Programació de les Jornades Professionals

 • Normalització del teatre per a joves. Models internacionals
  15 d’octubre, Institut del Teatre · Entrada lliure
 • Teatre jove: creació de circuit
  16 d’octubre, Fundació SGAE Catalunya · Entrada lliure