Arissa. L’ombra i el fotògraf, 1922-1936 (fins el 12 d´abril) CCCB – Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

arissa

Comissari/s
Valentín Vallhonrat, Rafael Levenfeld

Antoni Arissa (Sant Andreu 1900 – Barcelona 1980) va ser probablement el fotògraf que va aplicar d’una manera més interessant els principis de la Nova Visió al nostre país i és un dels fotògrafs de referència del segle XX. La progressiva implantació dels principis de la typophoto, promoguts per Laszlo Moholy-Nagy, va propiciar el naixement d’un nou llenguatge visual en el qual la fotografia es va convertir en la substituta del dibuix, renovant el disseny de cartells, llibres, revistes i diaris. Arissa, impressor d’ofici, treballant des de Barcelona, es va inserir plenament en aquesta tendència.

La mostra que ara acull el CCCB es compon de més de 160 fotografies en blanc i negre que recorren la seva trajectòria professional a través de tres blocs estilístics: el pictorialisme, entre 1922 i 1928; l’evolució cap a les solucions visuals de la modernitat fins al començament dels anys trenta i la Nova Visió, des de 1930 fins al 1936, quan Arissa s’incorpora plenament a les avantguardes fotogràfiques.

Les fotografies de l’exposició provenen de les col·leccions de negatius preservats per la Fundación Telefónica i l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya i incorpora els escassos tiratges efectuats per l’autor que es conserven en paper. El projecte culmina els esforços de la Fundación Telefónica en la recuperació d’arxius fotogràfics, tasca iniciada amb l’Arxiu Fotogràfic de la Companyia i ampliada posteriorment amb fotògrafs com Luis Ramón Marín, Josep Brangulí (a qui el CCCB ja va dedicar una exposició l’any 2011) i Virxilio Vieitez.

Amb la presentació en paral·lel dels projectes Arissa. L’ombra i el fotògraf i Shadowland relacionem dues aventures artístiques que amb un segle de distància estan connectades per la investigació al voltant de la composició i la llum.

Observacions:

Espai taller. L’exposició inclou un espai taller amb diversos materials i escenes per finalitzar la visita amb una experiència fotogràfica a partir de la llum i l’ombra. Activitat disponible els caps de setmana i festius, gratuïta amb l’entrada a l’exposició.

CCCB – Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Montalegre, 5 – 08001 Barcelona