David Bowie Is ( a partir del 25 de maig) Museu del Disseny de Barelona

David Bowie Is

 
«David Bowie Is» a ACMI (Australian Centre for Moving Image), Melbourne. Foto: Mark Gambino

 
 
 imatge_nota_premsa_7
 
 
 

 

 

 

A partir del 25 de maig de 2017el Museu del Disseny de Barcelona acollirà l’exposició David Bowie Is. La mostra, una producció del Victoria and Albert Museum de Londres, ha rebut ja més d’un milió i mig de visitants a les 8 ciutats que ja l’han acollida fins ara, com la capital anglesa, Berlín, París o Chicago, cosa que la converteix en la mostra més visitada en els 164 anys d’història del museu britànic.

El Museu del Disseny de Barcelona serà l’únic espai d’Espanya que acollirà en exclusiva David Bowie Is. Com a seu d’una gran col·lecció d’objectes que destaca per posar en valor la creativitat

 i la innovació, el Museu del Dissenyaposta per acollir aquesta mostra única sobre la figura de Bowie. La dimensió pluridisciplinària i sempre innovadora del treball de Bowie, entronca amb l’aposta del Museu per mostrar i explorar les connexions entre l’art i el disseny, especialment en el terreny del disseny gràfic i de la moda.

L’exposició reuneix més de 300 objectes, que inclouen fotografies, caràtules de discos, lletres manuscrites, vestuari original, dissenys d’escenaris i material inèdit dels concerts de l’artista durant les cinc dècades passades, facilitat pel David Bowie Archive. David Bowie Is constitueix una mirada profunda a la manera com la música i l’individualisme radical de David Bowie han inspirat altres artistes per desafiar les convencions i buscar la llibertat d’expressió.

L’exposició se centra en la diversitat de l’obra de David Bowie, la varietat de les seves fonts d’inspiració l’estreta interrelació entre multitud de disciplines i formes d’expressió. La seva música i el seu individualisme radical no només van rebre la influència de moviments artístics, del món de la moda, el disseny i la cultura contemporània, sinó que Bowie també va deixar la seva empremta en aquests àmbits.

L’exposició David Bowie Is revisa al detall la trajectòria d’aquest creador excepcional: des dels primers anys de David Robert Jones com a jove artista londinec fins que es va convertir en  David Bowie, la superestrella de fama planetària.

A l’exposició es poden veure més de 60 vestits utilitzats per Bowie en els concerts, entre els quals s’inclouen els bodies de Ziggy Stardust (1972) dissenyats per Freddie Buretti; les ostentoses creacions de Kansai Yamamoto per a la gira Aladdin Sane (1973), i l’abric confeccionat amb la tela de la Union Jack, dissenyat per Bowie i Alexander McQueen per a la caràtula del disc Earthling (1997).

També s’exposen fotografies de Brian Duffy, Terry O’Neill i Masayoshi Sukita; il·lustracions per a les fundes dels vinils de Guy Peellaert i Edward Bell; proves de caràtules per a l’últim disc de l’artista, The Next Day (2013), dissenyades per Barnbrook; fragments de pel·lícules i actuacions en directe, que inclouen imatges de L’home que va caure a la Terra (1976) i del programa televisiu Saturday Night Live (1979); vídeos musicals com els de Boys Keep Swinging (1979) i Let’s Dance (1983), i dissenys d’escenaris per a la gira Diamond Dogs (1974).

Tot això conviu amb la quantitat més gran d’objectes personals de l’artista que s’ha exposat mai: storyboards, repertoris i lletres manuscrites, així com esbossos, partitures i textos de Bowie que són una prova de l’evolució de les seves idees creatives.

Sobre el Victoria and Albert Museum

El V&A és el museu d’art i disseny més important del món, amb col·leccions inigualables per la seva amplitud i el seu caràcter pluridisciplinari. Es va crear amb l’objectiu de posar les obres d’art a l’abast de tothom i d’inspirar els dissenyadors i fabricants britànics. En l’actualitat, les col·leccions del V&A, que abasten més de 2.000 anys de creativitat humana en gairebé la totalitat dels àmbits i de nombroses parts del món, continuen sent font d’inspiració, interès i informació. www.vam.ac.uk  

Experiència sonora de Sennheiser

Els visitants de la retrospectiva sobre David Bowie poden submergir-se en els mons sonors de l’artista. L’exposició recorre a les últimes novetats en tecnologia d’àudio per fusionar virtualment imatge i música. L’ús dels dispositius de Sennheiser s’inclou en el preu de l’entrada. Gràcies a aquests aparells és possible escoltar la banda sonora que acompanya les obres exposades, de tal manera que integren el material sonor i el fusionen amb el recorregut per l’exposició. El grup Sennheiser, amb seu a Wedemark, a prop de Hannover, Alemanya, és un dels principals fabricants mundials de micròfons, auriculars i sistemes sense fils de transmissió.

Gira mundial de l’exposició

“David Bowie is” es va inaugurar el 23 de març del 2013 al Victoria and Albert Museum de Londres i arriba al Museu del Disseny de Barcelona el 25 de maig del 2017. L’exposició està realitzant un recorregut internacional per nou llocs del món: Art Gallery of Ontario, Toronto, Canadà (25 Setembre – 27 Novembre 2013)/ Museum of Image and Sound, Sao Paulo, Brasil (31 Gener – 20 Abril 2014)/Martin-Gropius-Bau, Berlín, Alemanya (20 Maig – 24 Agost 2014)/Museum of Contemporary Art, Chicago, EUA (23 Setembre 2014 – 4 Gener 2015)/ Philharmonie de Paris/Cite de la Musique, París, França (2 Març – 31 Maig 2015)/ Australian Centre for the Moving Image (ACMI), Melbourne, Austràlia (16 Juliol – 1 Novembre 2015)/ Groninger Museum, Groningen, Holanda (15 Desembre 2015 – 10 Abril 2016)/ Museo d’Arte Moderna di Bologna (MAMbo), Itàlia (14 Juliol – 13 Novembre 2016)/ TERRADA G1, Tòquio, Japó (8 Gener – 9 Abril 2017)/ Museu del Disseny, Barcelona, Espanya (Obertura al públic: 25 Maig 2017)

Horaris

Dilluns: 16 h – 20 h
Dimarts-dijous: 10 h – 20 h
Divendres-dissabte: 10 h – 21 h
Diumenge:10 h – 20 h
*Extensió horari nocturn divendres i dissabtes específic