El 48h Open House BCN aporta al Festival d’Arquitectures + Model 2023 els “Espais Ocults” i “Música x Arquitectura” del 20 al 30 d´abril

El 48h Open House BCN aporta al Festival d’Arquitectures + Model 2023 els “Espais Ocults” i “Música x Arquitectura”

Elisenda Bonet, arquitecta i directora de l’associació cultural 48h Open House Barcelona:

“L’associació cultural 48h Open House Barcelona ha volgut col·laborar un any més a ‘Model. Festival d’Arquitectures’ organitzat per l’Ajuntament de Barcelona del 20 al 30 d’abril, amb dues propostes dins de la programació del +Model: Espais Ocults i Música x Arquitectura.
L’objectiu de l’Open House és reivindicar que l’arquitectura és cultura i que és important potenciar la recerca, l’actualitat i la innovació. Així que, a més del festival d’arquitectura 48H Open House BCN, referent a Catalunya i que cada any acull més de 75.000 visitants, amb les activitats per a +Model vol seguir arribant arribar al públic no professional a través d’activitats originals, d’abast global i de producció local. Perquè som més que el festival que ens dona nom!”

Del 20 al 30 d’abril, “Espais Ocults 2023” obrirà les portes dels 5 dels llocs més sorprenents i destacats de les darreres cinc edicions d’aquest esdeveniment en què el 48h Open House BCN ha donat protagonisme als espais més desconeguts i sovint insospitats de la ciutat de Barcelona. A més, una novetat també molt única.

Els espais que s’obren són:

• Galeria interior i passera de la presa del pantà de Vallvidrera
Quan? Dijous 20 d’abril
Visites a les 17, 17.30 i 18 h, a càrrec de l’Elisabet Avilés (arquitecta tècnica al Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola).
Idioma: català.
* Per temes de seguretat, és imprescindible dur sabata tancada. * L’organització facilitarà armilles de seguretat als visitants.

• Cisterna de la Sala Hipòstila del Park Güell
Quan? Divendres 21 d’abril.
Visites a les 15 i 16 h, a càrrec del Departament de Patrimoni Arquitectònic i Artístic de l’Ajuntament de Barcelona. Idioma: català.
* Per temes de seguretat, és imprescindible dur sabata tancada.

• Casa Tosquella
Quan? Dissabte 22 d’abril.
Visites a les 11 i 12 h, a càrrec de la historiadora Roser Díaz. Llengua: català.

• Torre Veneciana
Quan? Dilluns 24 i divendres 28 d’abril.
Visites a les 18 i 19 h, a càrrec del Departament de Patrimoni Arquitectònic i Artístic de l’Ajuntament de Barcelona. Llengua: català.
* Mirant a Montjuïc, es visitarà la torre dreta. Es pujarà fins al nivell on es situa el quadre elèctric (no s’accedirà a la llotja de columnes amb vistes) i es mostrarà el túnel de connexió amb la Font Màgica de Montjuïc.
* Visites no accessibles * Per temes de seguretat, és imprescindible dur sabata tancada.


• Casa de la Premsa
Quan? Dimecres 26 i dijous 27 d’abril.
Visites a les 18 i 19 h, a càrrec de l’estudi d’arquitectura MATTERS. Llengua: català.
* Per temes de seguretat, és imprescindible dur sabata tancada. * L’organització facilitarà armilles de seguretat als visitants.

I un 6è espai: una NOVETAT tan especial com única:
Palau de la Música Catalana
D’aquest emblemàtic espai, es visitaran els espais següents:
Sala de Concerts.
Sala Lluis Millet (amb la balconada).
Sala d’assaig de l’Orfeó Català.
Oficines (antigues golfes de l’edifici a la 6a planta).
Camerino del director.
Centre de Documentació Musical del Palau. Quan: Dissabte 29 d’abril.
Visita a les 12.30 h, a càrrec de guies propis del Palau de la Música Catalana. Llengua: català.

Espais Ocults es tracta d’un programa visites guiades als llocs més amagats de la ciutat amb grups reduïts per oferir més bona comprensió i identificació emocional del públic amb la ciutat.

• Els espais que es visiten s’expliquen amb el que a l’equip de l’Open House li agrada anomenar “empatia radical” i des de la transversalitat social, cultural i ambiental.

• El que es podrà veure va des de la complexitat tècnica de la construcció d’una presa fins a la nova nomenclatura de la passera superior que reconeix la figura de Rosa Barba; des del coneixement històric de l’Exposició Internacional del 1929 fins al futur projecte per a la Casa de la Premsa previst per al 2029, passant per la reivindicació veïnal; des del reconeixement a l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner fins a l’explicació de la complexitat del procés constructiu de les seves obres.
Associació Open House: “Estem convençuts que donar a conèixer la ciutat millora la qualitat de vida de les persones i afavoreix l’aparició de noves maneres d’ocupar-la”.

• Accés a consulta dels Espais Ocults, per als que és imprescindible fer reserva prèvia.
MÚSICA X ARQUITECTURA (MxA) és un projecte que ofereix propostes que relacionen experiències arquitectòniques amb activitats creatives al voltant de la música, convidant a gaudir de l’arquitectura i de la música des d’una perspectiva cultural diferent i complementària.

El 27 d’abril a l’IAAC, Institute for Advanced Architecture of Catalonia, a partir de les 18h, tindrà lloc la festa MÚSICA X ARQUITECTURA.

El projecte te 2 seccions:

1. MxA-Vídeo, fruit d’un concurs internacional de vídeos de caràcter experimental relacionats amb l’arquitectura. Els formats: videoclip, animació, visuals, live cinema, dansa, videojocs, documental).
S’han rebut 960 propostes de més de 85 països del món, amb vídeos des d’1 minut fins a 20, que experimenten amb la ciutat, els cossos, els sons, la llum o el dibuix.

2. MxA-Concert, que parteix d’una convocatòria d’actuació en directe per a projectes de petit format que es puguin dur a un escenari.
S’han rebut 22 propostes d’actuació en directe de grups i solistes d’àmbit local entre els quals, l’equip
de MxA ha seleccionat 10 finalistes i 2 directes. Els noms del cartell dels concerts en directe elegits són: PAPPENHEIM i SYNEBA.
El dia 27 d’abril, MxA es pren la conjugació de les instal·lacions de l’IAAC i la música com una festa de musical amb vídeo
i arquitectura. L’activitat consistirà en la presentació i projecció de les obres finalistes i s’atorgarà els premis als tres millors vídeos. En el mateix espai, es podrà gaudir del concert i l’actuació en directe dels projectes artístics escollits a la convocatòria.

És imprescindible reservar plaça en el següent enllaç: https://iaac.net/musica-x-arquitectura/ Fotos de l’edició 2022 en trobes AQUÍ + Logo MxA 2023

El Festival d’Arquitectura 48H Open House BCN enguany celebrarà la seva 14ena edició i tindrà lloc el cap de setmana del 21 i 22 d’octubre 2023.