Exposició de Miró a Barcelona (del 9 de maig al 2 de novembre) Fundació Miró

0874

De Miró a Barcelona.
Cicle Miró. Documents

09/05 – 02/11/2014

La Fundació Joan Miró presenta De Miró a Barcelona, una exposició sobre l’obra de Joan Miró a l’espai públic de la ciutat.

De Miró a Barcelona inicia un nou cicle d’exposicions titulat Miró Documents, dedicat a revisar l’obra de Miró a partir del fons artístic i documental de la pròpia Fundació. Amb la primera edició del cicle la Fundació vol posar en valor el llegat que Joan Miró va oferir a Barcelona des de finals dels anys seixanta.

La mostra, comissariada per Rosa Maria Malet, presenta el treball artístic preparatori de Joan Miró per a la creació de les quatre obres que va concebre per a la ciutat: el Mural de l’aeroport, el Mosaic del Pla de l’Os de la Rambla, una escultura monumental per al Parc Cervantes i la Fundació Joan Miró.

L’exposició es pot veure del 9 de maig al 2 de novembre de 2014 a la sala octogonal de la Fundació. Seguint la voluntat de Joan Miró de donar aquestes obres a la ciutat de Barcelona, la mostra es podrà visitar gratuïtament.

La mostra presenta els dibuixos preparatoris, les maquetes, la documentació relacionada i la correspondència vinculats a cadascun dels regals de Miró a Barcelona. Al mateix temps analitza el context històric i social que motiva l’artista a fer aquestes donacions, estudia el concepte de l’art en l’espai públic i la vigència d’aquestes peces com a símbols de la ciutat.

Els treballs previs de Joan Miró permeten entendre els seu procés creatiu per a cadascuna de les obres i la seva actitud a l’hora de concebre-les com a intervencions urbanístiques. La mostra repassa la preparació dels quatre regals que Miró va oferir a Barcelona: el Mural de l’aeroport, el Mosaic del Pla de l’Os de la Rambla, una escultura monumental per al Parc Cervantes que finalment no es va dur a terme i la Fundació Joan Miró. De l’escultura monumental, posteriorment titulada Miss Chicago, se’n conserva la maqueta al Pati Nord de la Fundació, que estarà obert amb motiu de l’exposició del 9 de maig al 24 de juny.

En relació al Mural de l’aeroport, es projecta una pel·lícula inèdita de Francesc Català-Roca, conservada a la Filmoteca de Catalunya, sobre la seva elaboració per part de Miró i Artigas.

Joan Miró va concebre les quatre obres per a l’espai públic de Barcelona com a símbols de modernitat i d’obertura internacional de la ciutat. Per a totes elles Miró va compartir la visió de l’arquitecte Josep Lluís Sert de fer les ciutats més humanes i l’art més accessible.

Per a dur a terme aquestes obres, Miró va treballar estretament amb l’arquitecte Josep Lluís Sert, qui va projectar la Fundació, i amb els escultors i ceramistes Josep Llorens Artigas i el seu fill Joan Gardy Artigas. Amb aquestes col·laboracions va complir el seu desig de creació col·lectiva.

Ja a principis dels vuitanta, Miró encara va crear una última obra per a l’espai públic, l’escultura Dona i ocell per al Parc de l’escorxador, un encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona.

En els textos del catàleg que acompanyen l’exposició, el periodista Lluís Permanyer revisa el moment en què Joan Miró li va fer conèixer la seva intenció de fer quatre regals a Barcelona; el filòsof Josep Ramoneda contextualitza el valor de l’art en l’espai públic; i Rosa Maria Malet, comissària de la mostra i directora de la Fundació, descriu amb detall el context vital i artístic de Joan Miró quan va concebre les quatre donacions i el procés creatiu de cada projecte

Fundació Joan Miró
Parc de Montjuïc s/n