GUTTER FEST #7 La Festa de l’Autoedició 24 i 25 de Maig 2019 HANGAR.ORG

Gutter Fest és un projecte independent pel qual ja han passat més de 300 petits editors, col·lectius i creadors de l’Estat i d’arreu del món. Mitjançant la forma d’un esdeveniment anual i de festa, Gutter Fest es proposa servir com un espai obert i participatiu que vol ser un punt de trobada per a una comunitat activa de productors que investiga, genera, experimenta i celebra els processos impresos i relatius a l’activitat de l’autoedició, la microedició i l’edició independent, gràfica i sonora.

No estem còmodes amb les cultures autohegemòniques, és a dir, que s’autoproclamen com a moviments d’alguna cosa. Gutter Fest és un més dels molts ecosistemes que han sorgit els darrers anys i forma part d’un cercle d’afinitat amb altres esdeveniments que fomenten les pràctiques editorials autònomes i autogestionades, un motor de gran importància per a la significació de les gràfiques populars. Som amics i germans de Tenderete(València), Tropicana Dreams (Mallorca) o Flia (Barcelona).

El Gutter Fest és gratuït per a tothom, tant per a visitants com per a expositors. Aquest és un màxim argument d’emergència. L’autogestió absoluta i la gestió autònoma del festival és un dels seus principis.

Som un festival petit i aquesta excepcionalitat ens lliga a uns espais determinats, a unes limitacions tècniques i logístiques. La paradoxa que ens porta a seguir organitzant el Gutter Fest d’aquesta manera, cal contextualitzar-la en el marc de les crisis institucionals-culturals/polítiques, els permanents perseguiments a les veus més crítiques i la condemna a la llibertat d’expressió, i surt en defensa de les posicions resistents al monstre que es desenvolupa condemnant les pràctiques petites i que no permet facilitar l’existència d’altres opcions per tal d’instal·lar-les en un present o un nou futur menys precari. No només per la situació de precarietat en la qual vivim, sinó també per l’autoprecarització que provoca aquest monstre en nosaltres, i de la qual totes i tots som partícips, i aquí tenim una responsabilitat. Potser la gestió del Gutter Fest requereix un nou model proporcional a les necessitats d’acollir millor als col·lectius sense fer privativa aquesta experiència per a uns pocs. La mala notícia és que no tenim ni la infraestructura, ni les condicions per a poder controlar encara aquest desbordament de demanda de participació. No hem sigut conscients que açò pogués passar. I si el que volem és batallar per aconseguir crear un espai d’apertura per a totes les veus, seguirem fent-nos preguntes per aconseguir fer front a les noves necessitats que ens proporcionen crear un nou marc per a desplegar aquesta la idea de “col·lectiu” amb millor amplitud.

Aquesta edició continuarà reclamant l’expressió sense tutela, defensant la força transformadora dels discursos no-oficials i estimulant-se a través de les comunitats de treball i dels espais d’intercanvi. Al nostre festival defensem la figura de l’autoeditor com un tipus de productor àgil que és portador d’un discurs propi, que no ha renunciat a la llibertat de convertir-se en explorador de les seves capacitats. Es tracta d’aquest productor que experimenta i gaudeix amb l’activitat de fer publicacions, discs, fanzines, cassettes, obra seriada o edicions de diversos tipus. Aquella persona que es veu capaç de prescindir de certes coses per fer de la seva llibertat un fet i que no espera que ningú li digui com ha de fer-ho. I com ho practica? Aprenent a economitzar recursos, potenciant petites grans idees, investigant en l’àmbit dels processos, posant al límit els discursos, i finalment fent i aprenent a prendre decisions de forma absolutament autònoma, que és una de les coses més valuoses que té qualsevol activitat humana i creativa. I seguirem fent allò que millor sabem fer, que és fer el que ens doni la gana fins al límit.

Us convidem a aquest particular esdeveniment conformat en col·lectiu, una festa que no seria possible sense les persones. Podeu vindre caminant, de passeig, en metro, en cotxe, amb els vostres fills i cosins, amb els amics, en bicicleta, en tricicle, en tractor, en furgoneta, en míssil, en submarí!

L’equip del Gutter Fest

Hangar. Carrer Emilia Coranty, 16
Mapa: https://goo.gl/maps/u9BcYRUyzMt

Metro: Línea 1 Glories / Línea 2 Bac de Roda/ Línea 4 Poble Nou
Tramvia: T4 Pere IV
Bus: H12 Gran Via-Bac de Roda / 7 Diagonal-Pere IV