JORNADES DONES I CREATIVITAT / ARTS SANTA MÒNICA / 5-6 MARÇ

Arts Santa Mònica organitza les segones jornades “Dones i creativitat” 

Les jornades tindran lloc el 5 i 6 de març amb un programa de xerrades, presentacions i accions multidisciplinars 

Les jornades amb la participació de destacades professionals del món de l’audiovisual i les lletres catalanes

Per segon any consecutiu, i avançant-se al Dia Internacional de les Dones, Arts Santa Mònica celebra les jornades Dones i creativitat, que pretenen posar en valor el paper de les dones en l’art i la creativitat, així com donar veu a tot un conjunt de creadores –enguany, dels terrenys de l’audiovisual, la poesia i el món editorial– i teixir xarxes on les creadores puguin desenvolupar la seva tasca enriquint l’imaginari col·lectiu de tota la societat. Alhora, les jornades volen rescatar i mantenir la memòria històrica de les artistes i creadores que han precedit les generacions actuals, i impulsar i obrir portes a aquelles que han d’arribar.

Les jornades, que tindran lloc el 5 i 6 de març, consten de diverses activitats guiades per professionals de diversos sectors de les arts i la creació, de manera que es fomenti l’intercanvi d’experiències, coneixements i propostes de dones que exerceixen la creativitat. 

El dijous 5 de març a les 18.00 h, la xerrada El llindar invisible. Fronteres entre tècnica i creativitat en els oficis audiovisuals, conduïda per Elisabet Prandi i amb la col·laboració de Yolanda Olmos, Inés Tarradellas, Alba Cros i Alejandra Molina, permetrà als assistents conèixer més de prop els processos de creació d’aquestes directores i productores, dissenyadores de so i dissenyadores de fotografia que treballen en el món audiovisual. Alhora, la sessió servirà per presentar els col·lectius “Dones Visuals”, recent Premi Ciutat de Barcelona en la categoria audiovisual, “Directoras de fotografia” i el festival online Mujeres de Cine.com. Seguidament, Elisabet Prandi, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, presentarà a les 19.45 h la mostra Creativitat i diversitat. Sumant miradesuna selecció de peces audiovisuals de disset creadores, exposant l’enorme creativitat i diversitat de projectes que existeixen en el panorama audiovisual més enllà dels circuits més convencionals de creació i d’exhibició.

Pel que fa a les activitats de divendres 6 de març, a les 18.00 h tindrà lloc Amplificadores, de les autores a les lectores, una conversa entre les editores Ester Andorrà (LaBreu Edicions), Laura Huerga (Raig Verd), Marta Rubirola (Edicions del Periscopi), Mar Carrera i Aida Iglesias de Prada (Pol·len Edicions i Espai Contrabandos). L’experiència d’aquestes professionals, que lideren quatre editorials independents de poesia, narrativa, pensament i activisme social contemporani, servirà per conèixer projectes de referència en el sector editorial català, i servirà per traçar el camí des de l’elecció dels textos i autors i autores a la recepció per part dels lectors i lectures en una societat complexa.

Per finalitzar les jornades, el mateix divendres a les 19.45 h, es presentarà Territori comanxe del dubte, una acció poètica musical coordinada per Sònia Moya i amb la participació de cinc poetesses de diferents generacions: Josefa Contijoch, Anna Aguilar-Amat, Meritxell Cucurella-Jorba, Sònia Moya i Maria Isern. L’espectacle barreja la dansa de Nàdia Pesarrodona i la música i veus de Marta Roma i Magalí Sare.

Totes les activitats es duran a terme a la Sala d’actes (Nivell 2) d’Arts Santa Mònica i són d’entrada lliure però amb aforament limitat.