KHATIA BUNIATISHVILI I CHAD HOOPES, LA NOVA GENERACIÓ DE VIRTUOSOS AL LICEU(25 de maig-1de juny)

KHATIA BUNIATISHVILI I CHAD HOOPES, LA NOVA GENERACIÓ DE VIRTUOSOS AL LICEU

El mestre Josep Pons dirigirà la pianista georgiana de 29 anys i el violinista nord-americà de 22, juntament amb l’Orquestra del Liceu, dins el Cicle Txaikovski

Buniatishvili, icona de la nova generació de pianistes, obrirà el 25 de maig el cicle amb el Concert per a piano núm. 1 en Si bemoll i Hoopes, aclamat per la crítica d’arreu del món, tancarà l’1 de juny amb el Concert per a violí en Re major

El programa es completarà respectivament amb les simfonies 4 i 5 del compositor rus

Són dues de les figures més destacades del panorama simfònic actual i coincidiran al Liceu dins el Cicle Txaikovski. La pianista georgiana de 29 anys Khatia Buniatishvili (25 de maig) i el violinista nord-americà de 22 Chad Hoopes (1 de juny) compartiran escenari amb l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu per posar-se a les ordres del mestre Josep Pons.

Khatia Buniatishvili és actualment una de les joves pianistes més estimades pel públic d’arreu del món. En la seva visita al Liceu prepara el Concert per a piano núm. 1 en Si bemoll, peça clau del romanticisme i que destaca pel magistral diàleg entre l’instrument solista i l’orquestra, que no actua com a mer acompanyant del piano, sinó que comparteix protagonisme. Per acabar, el programa inclourà la Simfonia núm. 5 en Mi menor, una altra peça de gran intensitat dramàtica i que va ser escrita després d’una època complexa en la vida del compositor.

Chad Hoopes, que amb tan sols 22 anys ja és aclamat per la crítica internacional, ens durà l’1 de juny el Concert per a violí en Re major, que es desenvolupa en un clima melancòlic típicament eslau alternat amb moments rítmics i extravertits. Es tracta d’una peça de referència en el repertori internacional que precedirà a la Simfonia núm. 4 en Fa menor, amb la qual es clourà el Cicle Txaikovski.

pkhatia_buniatishvili_portada_0

 

Khatia Buniatishvili
Nascuda a Geòrgia el 1987, Khatia Buniatishvili va descobrir el piano amb tan sols 3 anys, va oferir el seu primer concert amb l’Orquestra de Cambra de Tbilisi amb 6 i va saltar a l’escena internacional amb 10. Després de debutar l’any 2008 al Carnegie Hall de Nova York ha actuat a importants escenaris d’arreu del món: Royal Festival Hall (Londres), Musikverein i Konzerthaus (Viena), Concertgebouw (Amsterdam), Philharmonie (Berlín), Philharmonie i Théâtre des Champs-Élysées (París), La Scala (Milà) o Teatro La Fenice (Venècia) entre d’altres. Ha actuat amb destacats directors com Zubin Mehta, Kent Nagano, Mikhail Pletnev, Vladimir Ashkenazy o Semyon Bychkov. Ha participat en diversos projectes internacionals com el 70è aniversari de les Nacions Unides o el concert contra la violació dels Drets Humans a Rússia. Khatia ha guanyat també en dues ocasions el premi ECHO Klassik (amb l’àlbum de Liszt el 2012 i amb Kaleidoscope el 2016).

Chad Hoopes

chad_hoopes_portada

 

Aclamat per la crítica internacional pel seu excepcional talent i magnífica musicalitat, el violinista americà de 22 anys ha treballat amb nombrosos ensembles de tot arreu des que va guanyar el primer premi a l’apartat de Joves Artistes del Concurs Internacional de Violí Yehudi Menuhin. Des d’aleshores ha treballat amb les més importants orquestres i directors del moment, com l’Orquestra Philadelphia al Festival Bravo Vail sota la direcció de Bramwell Tovey, amb l’Orquestra Simfònica Nacional a Wolf Trap National Park sota la direcció de Stéphane Denève, la Konzerthausorchester Berlin sota la direcció de Dennis Russell Davies o al Royal Festival Hall de Londres amb la Jove Orquestra Nacional de Gran Bretanya i el director Kristjan Järvi. Recentment Hoopes ha rebut el prestigiós premi Avery Fisher Career Grant, que se suma a anteriors guardons com Kirill Gerstein, Yuja Wang, Leila Josefowicz, Joshua Bell i Hilary Hahn.