ActividadesActualidadExposiciones

LUMÍNIC Festival de fotografia de Sant Cugat del Vallès 21 de març – 28 abril

   12e2652c-1769-44b8-8db4-ccee67130012
Les imatges de gran format envairan Sant Cugat gràcies a LUMÍNIC, el primer festival de fotografia de la ciutat del Vallès
A partir del pròxim 21 de març la fotografia d’autor i les imatges de gran format irrompran amb força a Sant Cugat inundant sales expositives, places i jardins amb instantànies contemporànies tant de fotògrafs consagrats com d’emergents.

Israel Ariño, Ainhoa Valle, Jordi Bernadó, Neus Solà, Inzajeano Latif, Maria Espeus i Manel Esclusa són alguns dels autors que participaran en aquesta primera edició que busca sembrar la llavor d’una cita de referència per als amants de la fotografia contemporània.

En total, LUMÍNIC acollirà dotze mostres fotogràfiques i una desena d’activitats entre xerrades, tallers, projeccions i mercats fotogràfics.

Del 21 de març al 28 d’abril Sant Cugat del Vallès es convertirà en l’epicentre de la fotografia de gran format i d’autor a Catalunya gràcies al Festival LUMÍNIC. Un total de dotze mostres fotogràfiques i una desena d’activitats entre xerradestallersprojeccions i mercats fotogràfics inundaran la ciutat del Vallès per transformar-la en un punt de trobada per als enamorats de la fotografia contemporània així com un espai de coneixement i divulgació fotogràfica.

Entre els projectes i artistes que conformen el cartell d’enguany destaquen Israel Ariño i Clara Gasull, que presenten la mostra La gravetat del llocJordi Bernadó que mostrarà el seu treballWelcome to EspaiñInzajeano Latif amb This is TottenhamAinhoa Valle amb Butohgrafias;Neus Solà amb PoupéesMaria Espeus amb De l’ombra a la llum i Manel Esclusa amb Jardí d’Humus.

La majoria d’aquests treballs s’exposaran en forma de fotografies de gran format que es podran veure en diferents espais de la ciutat com ara la Casa Museu Cal Gerrer, l’Ateneu Santcugatenc, el Claustre del Monestir de Sant Cugat o el Centre d’Art Maristany.

L’objectiu del festival és crear una experiència visual única que permeti estudiar el fet fotogràfic des de noves perspectives. Al mateix temps busca familiaritzar al públic amb els projectes fotogràfics professionals i amateurs d’alta qualitat així com fer reflexionar als visitants sobre la fotografia i la seva relació amb altres disciplines culturals i socials.

EXPOSICIONS

La gravetat del lloc, Israel Ariño i Clara Gassull
La sèrie La gravetat del lloc del barceloní Israel Ariño explora el concepte de lloc com a eix de vinculació emocional a través de la foscor, dels límits del que és representable i de la percepció de la realitat. La nit apareix com a objecte de descobriment, misteri i plaer, com un espai jeroglífic que ens porta a imaginar alguna cosa més del que realment veiem. Després d’haver mostrat el projecte en diverses ocasions, Israel Ariño integra a l’escultora Clara Gassull al projecte amb la realització d’aquestes escultures que dialoguen amb les fotografies. La gravetat del lloc es podrà veure a la Casa de Cultura Sant Cugat.

This is Tottenham, Inzajeano Latif. 
Amb el convenciment que retratar és un acte de compromís comú, el retratista londinenc Inzajeano Latif presenta una sèrie sobre aquells que habiten la perifèria de la societat, mostrant les seves interaccions íntimes amb els seus entorns. L’objectiu del fotògraf és que les seves imatges ajudin a l’enteniment d’aquests grups amb la voluntat de generar un major respecte com a individus i contrarestar la ignorància i el prejudici que sovint els acompanya. This is Tottenham es podrà veure a la Casa Museu Cal Gerrer

Poupées, Neus Solà
La fotògrafa documental Neus Solà ofereix una mirada agredolça sobre el particular món de les nenes gitanes del barri de La Cité de Perpinyà en el seu pas de la infància a la maduresa. La sèrie Poupées  (nines en francès) retrata les nenes en aquesta temporal escletxa de llibertat dins un món hermètic subjecte a les friccions culturals entre tradició i modernitat, control patriarcal i llibertat individual. Al seu  torn, nines funciona com a metàfora associada al sistema patriarcal gitano al posar de manifest la prematura cosificació i sexualització d’aquestes noies que, paradoxalment, han de conviure amb els estàndard que dicta la seva tradició. Poupées es podrà veure a l’Ateneu Santcugatenc.

Butohgrafías, Ainhoa Valle
Butohgrafías es una síntesi visual de l’experiència de la fotògrafa Ainhoa Valle amb el butoh, unes tècniques de dansa iniciades a Japó l’any 1950 com a reacció a les bombes atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki. 
Mitjançant la desconstrucció dels cossos a l’espai, Valle busca reconstruir una identitat més simbòlica i universal de l’incoscient col·lectiu. Un espai de meditació que ens apropa a la llibertat i l’essència última de l’ésser humà: la vida i la mort. Butohgrafías es podrà veure al Hall del Teatre-Auditori de Sant Cugat

De l’ombra a la llum, Maria Espeus
Maria Espeus (premi de Cultura CoNCA 2017) ha realitzat aquesta sèrie formada per 15 retrats en blanc i negre de dones que han patit violència masclista. L’exposició s’emmarca dins el projecte del mateix nom que inclou un taller de fotografia i paraula per a dones que han patit violència masclista i que, des de fa sis anys es realitza a Barcelona. Per a elles, la càmera es converteix en una eina important d’empoderament. Cada retrat de la Maria Espeus va acompanyat d’una frase de l’escriptora Rosa Regàs. L’exposició ha estat organitzada per la Fundació Setba i Photogenic Festival i produïda per EGM. De l’ombra a la llum es podrà veure al Claustre del Monestir de Sant Cugat

Welcome to Espaiñ, Jordi Bernadó
Les sèrie de fotografies de Jordi Bernadó conforma una visió lúcida i irònica d’Espanya i ofereix un viatge que transcendeix i desengrana el que s’amaga rere la metàfora i l’absurd. Bernardó explora l’arquitectura contemporània, els espais urbans i els paisatges en fotografies de gran format. Welcome to Espaiñ es podrà veure a la Sala Capitular del Monestir de Sant Cugat.

El jardí d’humus, Manel Esclusa
Esclusa presenta una sèrie d’imatges que són el resultat de plantar els negatius de fotografies a color en  un hivernacle. L’efecte de la llum, la humitat i la calor modifica l’obra convertint cada fotografia en una imatge única i irrepetible. Aquestes imatges conformen un jardí real fet a partir de fotografies que han estat sembrades per Esclusa però que han nascut i crescut de la terra. El jardí d’humus, es podrà veure al Centre d’Art Maristany.

A més dels artistes consagrats, LUMÍNIC també ofereix un espai d’exhibició pels talents emergents amb quatre exposicions d’alumnes de fotografia de l‘Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya i de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.

LUMÍNIC · FESTIVAL DE FOTOGRAFIA DE SANT CUGATA més de les exposicions, LUMÍNIC organitza diverses xerradestallerstaules rodones,visites guiades i moltes més activitats per fer d’aquesta cita un punt de referència dels amants de la fotografia artística a nivell internacional.

D’entre totes les activitats d’estaca la conferència El cuento de la foto del professor i fotògraf Mariano Zuzunaga, on s’explicarà quin són els elements fonamentals a l’hora d’aproximar-se a les obres d’un determinat autor; el taller Corpografías: Fotografiar desde el cuerpo  d’Ainhoa Valle, on durant  tres hores es desenvoluparà un projecte participatiu a través de l’expressió corporal com un camp de creació visual o la conferència de les expertes en comunicació i publicitat Sylviane Leca i Laura Arrassa sobre l’estratègia de marca per a impulsar la fotografia d’autor en l’era de la saturació d’imatges. També serà especialment rellevant la conferència Olympus a càrrec d’Erea Azurmendi titulada El viaje como diálogo i la conferència Fujifilm a càrrec de David Airob.

LUMÍNIC està impulsat per Agita CulturaLa Fotogràfica i QgatFoto, associacions que treballen en l’àmbit de la fotografia a Sant Cugat del Vallès. Cadascuna d’aquestes entitats promotores aporten dos socis a la coordinadora, organitzadora i gestora de festival. Per la seva part, l’Ajuntament de Sant Cugat aporta dos representants amb funció d’entitat coproductora.

LUMÍNIC
Festival de fotografia de
Sant Cugat del Vallès

21 de març – 28 abril 
Diferents espais de Sant Cugat
www.luminicfestival.com