Ocaña torna a Barcelona per estrenar la nova temporada de la Sala Beckett 18, 19 i 20 de setembre

Ocaña torna a Barcelona per estrenar la nova temporada de la Sala Beckett

Ocaña, reina de las Ramblas és el tret de sortida de la temporada en què la Beckett celebra el seu 30è aniversari

Marc Rosich firma i dirigeix l’espectacle, que es podrà veure només tres dies (18, 19 i 20 de setembre) a la Sala de dalt

Joan Vázquez (Paquito Forever) encarna la figura d’aquest activista transgressor, a ritme de la guitarra de Marc Sambola

La Beckett recupera Una gossa en un descampat, que s’instal·la a la Sala de baix del 19 de setembre al 13 d’octubre

El proper dilluns 16 de setembre es presentarà el detall de les activitats, espectacles i temes que abordarà la programació de la temporada 2019-20. Si vols assistir a la roda de premsa de presentació, contacta amb nosaltres al 93 284 53 12 o a alomavilamala@salabeckett.cat (Aloma Vilamala)

· Ocaña, reina de las Ramblas serà el primer espectacle de la temporada 2019-20 a la Sala Beckett. Durant només tres dies, Ocaña tornarà a Barcelona per explicar els capítols de la seva vida a ritme de copla. L’espectacle es podrà veure a la Sala de dalt, convertida en un teatre de cabaret, només tres dies: el dimecres 18, dijous 19 i divendres 20 de setembre a les 22h.

Ocaña va ser performer dècades abans que ningú de nosaltres sabés què volia dir fer una performance. A través de les seves intervencions artístiques, el pintor naïf va esdevenir un activista pioner dels drets LGTBI molt abans que entenguéssim el significat d’aquestes sigles.

Ara, de la mà de l’actor i cantant Joan Vázquez i de la guitarra del director musical Marc Sambola, homenatgem Ocaña en un recital teatralitzat a ritme de copla. Les paraules en primera persona del carismàtic artista es combinen amb la interpretació de clàssics del gènere que tant li agradaven, amb títols com Tatuaje, Ojos verdes, Y sin embargo te quiero o La niña de fuego.

El dramaturg Marc Rosich, coneixedor profund de la figura d’Ocaña, ha confegit una dramatúrgia exquisida i punyent, repassant els capítols més importants de la seva arrauxada vida i també de la seva tràgica mort, quan les guspires d’una bengala van encendre la disfressa de rei sol que portava.

Ocaña, reina de las Ramblas va ser estrenada en alemany ara fa dues temporades a partir de l’encàrrec de la Neuköllner Oper de Berlín. Ara, per a la versió que catalana, Rosich fa que Joan Vázquez es transformi davant els ulls dels espectadors en la indiscutible reina de Les Rambles. La peça proposa un viatge a la Barcelona de finals dels setanta i principis dels vuitanta, una ciutat que, després de la fi de la dictadura i l’aparent arribada de la democràcia, tornava a trepitjar els carrers sense complexes i mirava cap al futur amb irreverència. Ocaña va ser la personificació d’aquella Barcelona canalla, una manera d’entendre la ciutat que quedaria sepultada i oblidada amb l’adveniment dels Jocs Olímpics i que no volem deixar de reivindicar.

Una gossa en un descampat torna a la Beckett després de diversos reconeixements

A la Sala de baix, a partir del dia 19, torna l’aplaudida Una gossa en un descampat, de Clàudia Cedó, el text que va ser fruit del pas de l’autora com a resident de la Sala la temporada 2017-18. L’obra va ser una de les sorpreses del Festival Grec 2018. Ara, la història de la Júlia, que s’ha d’enfrontar a la mort del seu fill no nat, tornarà a estar en cartell durant 4 setmanes abans d’emprendre una gira per diverses poblacions catalanes i balears. El mes de febrer es podrà veure a Madrid, formant part de la programació del CDN.

En aquesta ocasió, Maria Rodríguez farà tàndem amb Míriam Monlleó, que agafa el relleu de Vicky Luengo i interpretarà el personatge de Júlia2, la veu de la consciència de la protagonista.

Premis de la Crítica de les Arts Escèniques 2018
Millor espectacle Una gossa en un descampat
Millor text (Clàudia Cedó)
Millors actrius (Vicky Luengo i Maria Rodríguez)

Premis Butaca 2019 
Millor muntatge de petit format
Millor text teatral (Clàudia Cedó)
Millor direcció (Sergi Belbel)
La temporada 2019-20 a la Sala Beckett: 30 anys de vida i mort

La temporada 2019-20 a la Sala Beckett es presentarà el proper dilluns 16 de setembre. El mes de novembre, se celebraran els 30 anys de l’obertura de la Sala Beckett a Gràcia, i el mes de desembre, es compliran els 30 anys de la mort de Samuel Beckett. La programació de la Sala girarà al voltant d’aquests dos eixos.

Informació pràctica

Ocaña, reina de las ramblas
de Marc Rosich

Amb Joan Vázquez i Marc Sambola
18, 19 i 20/09/2019, a les 22h
Sala de dalt
Més informació

Una producció d’OBNC (Òpera de Butxaca i Nova Creació) amb la participació de la Sala Beckett i l’Escenari Joan Brossa
Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, Ministerio de Cultura y Deporte – INAEM i l’Institut de Cultura de Barcelona – ICUB
Amb la col·laboració de Mondigromax i L’SGAE i amb l’acompanyament de la Fundació Catalunya Cultura