Temporada Alta a Amèrica Llatina 2015 Del 27 gener a l’11 de febrer

Temporada Alta a Amèrica Llatina 2015 Del 27 gener a l’11 de febrer

temporada_alta_negre

TEMPORADA ALTA AMPLIA LA PROJECCIÓ DE L’ESCENA CATALANA A LLATINOAMÈRICA AMB MÉS FUNCIONS A BUENOS AIRES (ARGENTINA) I UNA NOVA SEU, MONTEVIDEO (URUGUAI)

SERGI LÓPEZ, XAVIER BOBÉS, ERNESTO COLLADO & PIERO STEINER I PEP TOSAR SERAN ELS PROTAGONISTES D’AQUESTA TERCERA EDICIÓ QUE SE CELEBRARÀ DEL 27 DE GENER A L’11 DE FEBRER, AMB UN TOTAL DE 26 FUNCIONS I EL SUPORT DE L’INSTITUT RAMON LLULL
EL “TERCER TORNEIG DE DRAMATURGIA TRANSATLÀNTICA” ENFRONTARÀ ROGER PEÑA I DANIELA FEIXAS AMB AUTORS ARGENTINS I PERUANS

Salt 21/1/2014 – Quatre produccions catalanes de teatre de text i creació contemporània i una nova edició del Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic conformen el programa de “Temporada Alta a Amèrica Llatina” que es portarà a terme a les capitals argentina i uruguaiana del 27 de gener a l’11 de febrer.

Degut a l’èxit d’assistència i crítica de les passades edicions (que va obligar a afegir funcions addicionals), aquest any el cicle català multiplica l’oferta: ofereix gairebé el doble de funcions respecte l’any passat (26) i amplia la durada fins a 3 setmanes. L’altra novetat destacada és la programació dels espectacles a una nova seu, la capital d’Uruguai, amb funcions a dues de les principals sales de Montevideo, el Teatro Solis i la Sala Verdi.

La programació segueix en la línea de col·laboració encetada el 2013 entre Temporada Alta i la sala Timbre 4 per acostar la programació teatral catalana al públic argentí, i ara també a l’uruguaià. L’objectiu és el de convertir el Festival de Tardor de Catalunya en una plataforma per a la internacionalització de la dramatúrgia catalana. Una iniciativa que compta amb el suport de l’Institut Ramon Llull i el programa Acción Cultural Española del govern de l’Estat.

Durant gairebé tres setmanes, a Timbre 4, al Teatro Solis i a la Sala Verdi, s’hi podran veure quatre espectacles: Non Solum de Sergi López (que repeteix l’espectacle que hi va presentar a la primera edició degut a la bona acollida que va tenir), Con la claridad aumenta el frío un espectacle de Pep Tosar a partir de Thomas Bernhard, La cabeza en las nubes, un muntatge de teatre d’objectes de Xavier Bobés i Constructivo un espectacle performatiu d’Ernesto Collado i Piero Steiner.
La sala argentina Timbre4, dirigida per Claudio Tolcachir, també serà escenari del ja esperat Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic. Enguany als autors catalans (Daniela Feixas i Roger Peña) i als argentins (Sofía Wilhelmi i Nacho Ciatti) s’hi suma un text peruà que sorgirà d’una col·laboració entre 4 autors del país (Jorge Castro, Jano Clavier, Mariana Silva i Claudia Tangoa).

El desenvolupament dels combats és l’habitual, a cada ronda es llegeixen dos textos teatrals i el públic, mitjançant votació popular, determina el guanyador. L’objectiu final d’aquesta iniciativa és incentivar i donar suport a l’escriptura teatral, presentar textos al públic i posar en contacte els textos i els dramaturgs de diverses cultures. En tots els casos els textos seran llegits per actors argentins.

L’any passat, el guanyador del torneig va ser Pere Riera amb el seu Red Pontiac, i a la primera edició la victòria va ser pel també català Jordi Galceran amb El Crèdit, un text que posteriorment s’ha convertit en un gran èxit teatral a Catalunya, a la resta de l’Estat espanyol i que actualment s’està representant a Argentina dirigit per Daniel Veronese.

Temporada Alta i el teatre llatinoamericà

Aquesta programació a Buenos Aires i Montevideo respon a la bona sintonia que existeix entre el teatre llatinoamericà i Temorada Alta, que s’ha convertit en l’escenari de presentació de la moltes de produccions de companyies argentines a Catalunya, a l’Estat Espanyol i, en molts casos, a Europa. Al Festival s’hi han presentat, entre altres, Ricardo Bartís, Javier Daulte, Daniel Veronese, Romina Paula, Mariano Pensotti o Claudio Tolcachir. Recentment Temporada Alta també ha estat porta d’entrada de produccions uruguaianes que estan donant la volta al món: Mi muñequita de Gabriel Calderón, Bienvenido a casa de Roberto Suárez o Tebasland de Sergio Blanco.

Temporada Alta a Amèrica Llatina vol convertir-se en la via de tornada d’aquest fet, esdevenir un aparador de les produccions catalanes per al públic llatinoamericà i establir complicitats entre dramaturgs, companyies i directors de les dues bandes de l’Atlàntic. Temporada Alta treballa per convertir-se en pont de connexió entre Europa i Iberoamèrica.

PROGRAMACIÓ TEMPORADA ALTA A AMÈRICA LLATINA Del 27 de gener a l’11 de febrer

Sergi López
NON SOLUM
Timbre 4: Sala México – Buenos Aires (Argentina)
Dimarts 27 de gener a les 21:00
Dimecres 28 de gener a les 21:00
Dijous 29 de gener a les 21:00
Divendres 30 de gener a les 21:00
Dissabte 31 de gener a les 21:00
Diumenge 1 de febrer a les 19:00 Teatre Solis – Montevideo (Uruguai)
Dimarts 3 de febrer a les 21:30 Dimecres 4 de febrer a les 21:30 Dijous 5 de febrer a les 21:30

Ernesto Collado i Piero Steiner
CONSTRUCTIVO
Timbre 4: Sala Boedo
Divendres 30 de gener a les 20:30
Dissabte 31 de gener a les 20:30
Diumenge 1 de febrer a les 20:30
Dimarts 3 de febrer a les 20:30 Sala Verdi: Montevideo (Uruguai)
Dissabte 7 de febrer a les 21:30 Diumenge 8 de febrer a les 21:30

Pep Tosar
CON LA CLARIDAD AUMENTA EL FRÍO De Thomas Bernhard
Timbre 4: Sala México – Buenos Aires (Argentina)
Divendres 6 de febrer a les 21:15
Dissabte 7 de febrer a les 21:15 Sala Verdi: Montevideo (Uruguai)
Dimarts 10 de febrer a les 21:30
Dimecres 11 de febrer a les 21:30

Xavier Bobés
LA CABEZA EN LAS NUVES
Timbre 4: Sala Boedo – Buenos Aires (Argentina
Divendres 6 de febrer a les 20:00
Dissabte 7 de febrer a les 20:00
Diumenge 8 de febrer a les 18:30

III TORNEIG DE DRAMATÚRGIA TRANSATLÀNTIC Catalunya vs Argentina / Perú Timbre 4:
Sala México

Prèvia Torneig : dimecres 4 de febrer a les 21:00
1a semifinal: dijous 5 de febrer a les 21:00
2a semifinal: divendres 6 de febrer a les 23:15
Gran final: diumenge 8 de febrer a les 20:00