Els Pastorets, Cantata de Nadal, un altre any al Gran Teatre del Liceu (17 i 18 de desembre)

 

Els Pastorets, Cantata de Nadal, un altre any al Gran Teatre del Liceu

10è aniversari del seu encàrrec per part del Cor Vivaldi

Amb música d’Albert Guinovart i text de Jordi Galceran

 

 pastorets

 

 

 

 

 

 

Dissabte 17 de desembre a les 12 h

Diumenge 18 de desembre a les 11 h

Gran Teatre del Liceu

 

 

 

Els Pastorets d’Albert Guinovart dins la programació de Nadal del Gran Teatre del Liceu

 

El Cor Vivaldi i l’Orquestra Simfònica del Liceu interpretaran un any més Els Pastorets, Cantata de Nadal composta per Albert Guinovart i amb text de Jordi Galceran. Aquesta Cantata va ser una obra d’encàrrec del Cor Vivaldi als autors l’any 2006, per tant, aquest any se’n celebra el 10è aniversari de la seva estrena, sempre recollint, un gran èxit de públic. Des d’aleshores s’ha fet cada any i s’ha convertit en un clàssic nadalenc del Cor Vivaldi.

 

La unió amb el Gran Teatre del Liceu ha ajudat a augmentar la difusió de l’obra esdevenint una cita obligada en el calendari de les activitats del mes de desembre de la ciutat de Barcelona. Des de la unió amb el Liceu s’interpreta la versió simfònica i des de l’any passat es va disposar l’orquestra al darrera de l’escenari per donar cabuda al Cor Vivaldi i els solistes al davant. En aquesta edició, i després de la bona acollida d’aquests canvis, s’ha apostat per la mateixa versió i posada en escena.

 

Més enllà d’això, però, les grans novetats d’aquest any es troben en el repartiment, on s’introdueix el personatge de Satanàs, interpretat pel cantant del Cor Madrigal Josep Lluís Gil, i en la participació del Cor del Gran Teatre del Liceu, dirigit per Conxita Garcia en els darrers números de l’obra. La interpretació musical, anirà a càrrec de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, amb Albert Guinovart al piano i Elisabet Egea assumint el rol de narradora. El Cor Vivaldi i els seus solistes, sota la direcció d’Òscar Boada, interpretaran la resta de personatges.

 

 

 

Albert Guinovart

Compositor i pianista

 

Format musicalment al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, va marxar a Londres per estudiar amb la pianista i pedagoga Maria Curcio, de qui va ser assistent. La seva activitat musical es divideix en diferents vessants: composició, orquestració, docència, interpretació pianística i enregistraments.

 

Com a pianista, ha tocat amb orquestres com l’OBC, Sinfónica de Madrid, Sydney Festival Orchestra, Gürzenich Orchester-Kölner Philarmoniker, Orchestre Nationale de Montpellier, Helsinki Philharmonic Orchestra, Orchestre Nationale de Toulouse, Israel Chamber Orchestra o Franz Liszt de Budapest. Ha estat dirigit per Christopher Hogwood, Lawrence Foster, Franz Paul Decker, Edmon Colomer, Josep Pons i Salvador Mas entre d’altres. Ha col·laborat amb artistes com Victòria dels Àngels, Ainhoa Arteta, Juan Diego Flórez o Nacho Duato.

 

En els seus recitals com a solista, combina les seves obres amb les del gran repertori romàntic i clàssic. Ha enregistrat diversos discs amb obres de Joaquín Turina, Enric Granados, Isaac Albéniz, Joaquín Rodrigo… Aquest 2014, ha sortit el seu últim enregistrament, per a Sony Internacional, que conté els seus dos primers concerts per a piano i orquestra amb The State Academy Symphonic Orchestra de Sant Petersburg dirigida per Vasily Petrenko, a més dels seus celebrats “Valsos poètics”.

 

Com a compositor, el seu catàleg inclou les òperes Atzar i Alba eterna, el ballet Terra baixa, música simfònica (entre d’altres, vuit concerts per a solista i orquestra) i una prolífica producció cambrística. Les seves obres han estat dirigides per directors com Neville Marriner, Phillipe Entremont, Lawrence Foster, Gianandrea Noseda o Franz Paul Decker, i arranjaments seus, per directors com Plácido Domingo o Gustavo Dudamel. També és conegut pels musicals Mar i cel (premi Max a la millor composició 2006), Flor de nit, Gaudí i La vampira del Raval (premi Max a la millor composició 2012), entre d’altres i té dos Premis Butaca com a millor compositor.

 

Ha compost música per a pel·lícules, entre les que destaquen El llarg hivern, que va obtenir diversos premis i l’orquestració de l’oscaritzada banda sonora de The Artist. En el terreny audiovisual, ha compost la sintonia d’algunes sèries televisives de TV3, la música oficial dels Campionats Mundials de Natació 2003 i 2013 i la música per celebrar el Tricentenari.

 

Des de 2002, és professor d’orquestració i composició a l’ESMUC. És també membre acadèmic electe a la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi.

 

WEB      www.albertguinovart.com

 

 

Elisabet Egea

Artista multidiscilplinar

 

De la seva formació destaquen Jordi Sirena com a mestre de veu i Txiqui Berraondo com a mestre de teatre. Treballa com a locutora i cantant des de 1995. L’any 2002 obté la titulació superior de cant líric i debuta en el marc del Festival Lyrique a França. Es perfecciona amb Charles Miles, Viviana Salisi, Virginia Zeani, Stanislas Angelov i Bonaldo Giaiotti. La seva veu ha aparegut en contes infantils, dibuixos animats, documentals i publicitat per a la ràdio i la televisió. Paral·lelament dirigeix l’Escola d’Arts Escèniques d’IPSI.

Des de l’any 2007 col·labora ocasionalment amb el Cor Vivaldi.

 

 

 

Òscar Boada

Director

 

Reconegut com un dels principals especialistes en cors de veus blanques del país, Boada s’inicià al món de la música com a instrumentista de piano, rebent classes d’extraordinaris mestres que van inculcar-li el valor de la sonoritat. De molt jove es va sentir atret per la direcció i, de la mà del seu instrument (del 1985 al 1998 va ser pianista de l’Orfeó Català) aprengué bona part dels secrets de  l’ofici de la mà dels mestres  Simon Johnson i Jordi Casas. L’any 1989 va fundar a l’Escola IPSI de Barcelona el Cor Vivaldi i deu anys més tard, el 1999, se li va atorgar la Menció especial del Premi Ciutat de Barcelona per la seva tasca com a director i capdavanter d’aquesta institució musical.

 

Ha estat guardonat al I Concorso Internazionale Marielle Ventre, així com també jurat de nombrosos concursos internacionals, entre els quals cal citar el Festival Internacional de Cantonigròs, el Florilège Vocal de Tours, la competició Anton Bruckner a Linz, o els World Choir Games de Socchi (Rússia).

 

Al llarg de la seva trajectòria ha dirigit, entre molts d’altres, el Cor de cambra del Palau de la Música, el Cor de cambra de Granollers, l’Orquestra de Cambra de Moldàvia o l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu.

 

Actualment, continua com a director del Cor Vivaldi, tot “intentant transmetre als seus cantaires la gran música i allò que s’amaga darrera els seus pentagrames”.

 

 

 

  • Aquest espectacle, cantat en català, estarà també sobre titulat al castellà.