“La bufetada”: conversa entre Antonio Monegal i Jordi Balló sobre el llenguatge del cinema al teatre (dimarts, 14 d’abril, a les 19 hores, a la Biblioteca de Catalunya)

10686752_309537332573520_853041905170740560_n

 

 

 

 

 

 

 

“La bufetada”: conversa entre Antonio Monegal i Jordi Balló sobre el llenguatge del cinema al teatre
•La conversa tindrà lloc el demà dimarts, 14 d’abril, a les 19 hores, a la Biblioteca de Catalunya
•La xerrada parteix de la posada en escena de La Perla 29 d’Una giornata particolare

El proper dimarts, 14 d’abril, a les 19 hores,Amics de La Perla 29 (#AsSocPerla) organitza la xerrada “La bufetada”, en què els professors de la Universitat Pompeu Fabra Jordi Balló i Antonio Monegal conversaran sobre el llenguatge del cinema al teatre.

Del cinema al teatre o del teatre al cinema? Acció o veritat? En quin moment l’actor i l’actriu es transformen en personatges? És el cinema tan bon aliat i tan bona font per al teatre com ho ha estat històricament el teatre per al cinema? O és més aviat un ‘fals amic’ (com es diu en teoria de la traducció), ple de trampes i perills?

Jordi Balló i Antonio Monegal conversaran sobre això i molt més al voltant de la posada en escena de La Perla 29 d’Una giornata particolare, la pel·lícula que Ettore Scola va dirigir el 1977, amb Sofia Loren i Marcello Mastroianni, que ara seran Clara Segura i Pablo Derqui.

El clàssic cinematogràfic s’instal·la a la sala gòtica de la Biblioteca de Catalunya. Com se suporta i reviu la solemne bufetada de la Loren a Mastroianni nit rere nit?

monegalAntonio Monegal és Catedràtic de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat Pompeu Fabra. Doctor per Harvard University, ha ensenyat a Cornell, Harvard, Princeton i Chicago. És autor de Luis Buñuel de la literatura al cine: “Una poética del objeto” i “En los límites de la diferencia: Poesía e imagen en las vanguardias hispánicas”, editor de les obres de García Lorca “Viaje a la luna, El público y El sueño de la vida”, i coordinador de “Literatura y pintura i Política y (po)ética de las imágenes de guerra”. Va ser un dels comissaris de l’exposició “En Guerra” al CCCB l’any 2004 i vicepresident del Consell de Cultura de Barcelona i president del seu Comitè Executiu del 2009 al 2013. Actualment coordina el Doctorat en Humanitats i el Grup de Recerca en Literatura Comparada de la UPF.

balloJordi Balló és professor de Comunicació Audiovisual i Director del Màster en Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra. Va ser director d’exposicions al CCCB (1998 a 2011). Coautor, amb Xavier Pérez, dels llibres La llavor immortal (1995) i Jo ja he estat aquí (2005), Premi de la Crítica Serra d’Or. Comissari d’exposicions com El segle del cinema; Erice/Kiarostami; Pasolini Roma i Totes les Cartes, correspondències fílmiques, Premi Ciutat de Barcelona 2011.

La xerrada tindrà lloc a la Biblioteca de Catalunya (c. Hospital, 56, Barcelona).