La dona en el Lied com a motiu del LIFE Victoria 2019 El Festival tindrà lloc del 25 de setembre al 17 de desembre

La dona en el Lied com a motiu del

LIFE Victoria 2019

 

  LIFE19_ORSAY quadrat.jpg

El Festival tindrà lloc del 25 de setembre al 17 de desembre 

Comptarà amb artistes com Frederica von Stade, Sarah Connolly, Louise Alder, Stéphane Degout, Dorothea Röschmann, Malcolm Martineau, Benjamin Appl o Kristian Bezundeihout, entre d’altres

Mercedes Gancedo i Julius Drake interpretaran l’òpera La voix humaine 

 

La setena edició del Lied Festival Victoria de los Ángeles (LIFE Victoria 2019), presentada aquest migdia al Gran Teatre del Liceu, posa a la dona en el centre de la seva programació, que tindrà lloc a Barcelona del 25 de setembre al 17 de desembre. Amb la línia temàtica de “La dona en el Lied” els diversos recitals exploraran el rol de la dona en el camp del Lied, com a compositora, poetessa, musa i intèrpret, així es dedicaran programes a dones rellevants en la història de la Música, i més concretament de la cançó lírica, com són Clara Wieck Schumann, Lili i Nadia Boulanger, Mathilde Wesendonck, Pauline de Ahna o Alma Mahler, entre d’altres. 

Grans noms internacionals: Frederica von Stade, Sarah Connolly, Benjamin Appl, Stéphane Degout, Louise Alder, Dorothea Röschmann, Tara Erraught o Michael Nagy, entre d’altres

El Festival d’enguany comptarà amb la presència de la mítica mezzosoprano Frederica von Stade que retorna als escenaris de manera puntual amb un únic recital que tindrà lloc exclusivament al LIFE Victoria (Paranimf de la Universitat de Barcelona, 2 de desembre)junt ambAlbert Guinovart, tot fent un tribut a Victoria de los Ángeles -una de les cantants que més admira- i com a clausura de l’edició d’enguany. El baríton francès Stáphane Degout farà el seu debut al Festival junt amb el pianista Cedric Tiberghien (Sant Pau Recinte Modernista, 4 d’octubre)amb un programa al voltant de la compositora Lili Boulanger, mentre que l’elegant soprano Dorothea Röschmann debutarà junt ambMalcolm Martineau (Sant Pau, 30 d’octubre)interpretant els magnes Wesendonck Liederde Richard Wagner. L’esperat debut de la mezzosoprano britànica Sarah Connolly tindrà lloc junt amb Julius Drake (Sant Pau, 27 de novembre)i l’aclamat baríton Benjamin Appl retornarà per tercer any consecutiu al LIFE Victoria, en aquesta ocasió en el seu debut al Palau de la Música Catalana de la mà de Kristian Bezundeihout al fortepiano, que debuta al Festival (Palau, 26 de setembre).Dos dels més destacats i reclamats nous noms del panorama líric internacional, la soprano Louise Alder i la mezzosoprano Tara Erraught faran els seus debuts al LIFE Victoria. Alder participarà junt amb Stef van Herten(trompa) i Sholto Kynoch (piano) amb un programa dedicat a Pauline de Ahna, esposa de Richard Strauss (Sant Pau, 14 de novembre); mentre que Erraught interpretarà el cicle Myrthende Robert Schumann junt amb Stephan Loges (baix-baríton) i Kynoch al piano (Sant Pau, 19 de novembre). Aclamat al Festival de Bayreuth i a l’Òpera Estatal de Munic, el baríton Michael Nagy també farà el seu debut al Festival junt amb Susanna Klovsky (Sant Pau, 22 de novembre).

Artistes residents: Julius Drake (piano) i Mercedes Gancedo (soprano)

Reivindicant la figura del pianista en el Lied, Julius Drake (piano) serà un dels artistes residents de la present edició, tot mostrant les diferents facetes d’aquest intèrpret. També en mostra del suport al talent jove, la soprano Mercedes Gancedo-amb una trajectòria molt vinculada al LIFE Victoria- serà l’altra Artista Resident del 2019. Drake inaugurarà el Festival de 2019 junt amb el baix-baríton Martin Hässler (Sant Pau, 25 de setembre),dedicant el programa a Clara Wieck Schumann. Oferirà unes masterclasses del 26 al 28 de setembre a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) dins de la LIFE Akademie, amb recital final el 29 de setembre a Sant Pau. També participarà junt amb la reputada mezzosoprano Sarah Connolly tot dedicant un programa a Alma Mahler. Junt amb Mercedes Gancedo interpretaran l’òpera de Francis Poulenc La voix humaine (Sant Pau, 12 de novembre) en l’aproximació pianística de la partitura i esdevenint la primera òpera que tindrà lloc dins del LIFE VictoriaDins de la col·laboració amb l’Oxford Lieder, International Partner del Festival, Gancedo farà el seu debut al Regne Unit junt amb Beatriz Miralles (Oxford Lieder, 24 d’octubre). Completarà la seva residència amb dues Jam de Lied, que la soprano organitza a diferents espais de la ciutat.

Col·laboracions amb el Sant Pau Recinte Modernista, el Palau de la Música i el Gran Teatre del Liceu

El Festival manté la seu oficial al Sant Pau Recinte Modernista, on tindran lloc la majoria dels recitals, però segueix també les col·laboracions amb el Palau de la Música Catalana i el Gran Teatre del Liceu. Al Palau tindrà lloc el citat recital de Benjamin Appl i Kristian Bezundeihout però s’incorpora el Saló dels Miralls del Liceu per l’homenatge que la mezzosoprano Ketevan Kemoklidze i el pianista Ricardo Estrada faran a la també mezzo Giulia Novelli, esposa del tenor Francesc Viñas i avui pràcticament desconeguda.

Nou International Partner: Académie del Musée d’Orsay-Abbaye du Royamount (París)

Dins de la política de col·laboracions internacional iniciada l’any passat amb l’Oxford Lieder, enguany s’ha tancat una nou partenariat amb l’Académie del Musée d’Orsay-Abbaye du Royamount de París, a través d’aquest conveni debutaran quatre artistes de l’academia que han ofert recitals al museu parisenc. El nou Pelléas de l’Opéra Comique de París, el baríton Jean-Christophe Lanièceoferirà un recital junt amb Romain Louveau (Sant Pau, 3 d’octubre); mentre que el baix estatunidenc Alex Rosen farà el seu debut junt amb Michal Biel (Sant Pau, 10 d’octubre).Com a mostra visible d’aquesta col·laboració obres dedicades a la dona del riquíssim fons del Museu il·lustren el programa d’aquest any. Per la seva banda, la relació amb l’Oxford Lieder queda plasmada amb el recital de la contralt Jess Dandy, artista jove del festival britànic, que estarà acompanyada al piano pel director de l’Oxford Lieder, Sholto Kynoch en un recital aperitiu (Museu de la Música, 16 de novembre).

Suport al talent jove i al talent nacional

D’entre els artistes de la present edició, destaquen els noms nacionals com el tenor Roger Padullés que debutarà junt amb Rubén Fernández Aguirre al piano (L’Auditori, 24 d’octubre)o la participació de Mireia Tarragóen l’estrena de les cançons de Perdro Pardo sobre poemes de Victoria, junt amb el Trio Pedrell (Sant Pau, 5 de novembre); la participació del reputat flautista Claudi Arimany junt amb Soledad Cardoso en un concert de tribut a Victoria(Sants Just i Pastor, 1 de novembre)o el debut de la mezzo Marta Infante junt amb Jorge Robaina (Espai EsKlandestino, 10 novembre)i el de la soprano Júlia Farrés Llongueras junt amb Robert Lehrbaumer(Espai EsKlandestino, 24 novembre). Per la seva banda, el baríton Jacob Scharfmann, guanyador del Premi Victoria de los Ángeles al Millor intèrpret d’Oratori i Lied al Concurs Internacional Francesc Viñas 2019, es presentarà junt amb Rodrigo de Vera (CaixaFòrum, 17 de novembre).

Activitats, LIFE Akademie i Tast de Lied

A més de les citades masterclasses junt amb Julius Drake, dins de la LIFE Akademie s’oferiran unes masterclasses junt amb Rubén Fernández AguirreAntón García Abril(ESMUC, 28-30 novembre)i una masterclass amb Frederica von Stade (ESMUC, 4 desembre).Es parlarà sobre el paper de la dona gestora junt amb Marta Casals Istomin, presidenta de la Fundació Pau Casals; Mariona Carulla, presidenta del Palau de la Música Catalana-Orfeó Català; Isabel Suqué, presidenta del Festival Castell de Peralada i Ainhoa Grandes, presidenta del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (La Pedrera, 2 octubre). Es projectarà el documental Les mans d’Aliciasobre la vida i carrera d’Alicia de Larrocha (La Pedrera, 29 d’octubre), i es segueix amb el cicle Tast de Lied, 35 minuts de Lied en una sessions musicals introductòries a Jorquera Pianos (9 d’octubre, 6 de novembre i 3 de desembre).