Teatro

La guardonada «LA CELESTINA» de bambalina Teatre Practicable arriba a la Sala Versus Glòries del 17 al 27 de gener.

Celestinacon Galardón

 

 

 

 

 

 

 

La guardonada Companyia Valenciana BAMBALINA TEATRE PRACTICABLE arriba a la Sala Versus Glòries després del reconeixement en els darrers PREMIS DE LES ARTS ESCÈNIQUES DE LA COMUNITAT VALENCIANA 2018 a Millor adaptació de text, Millor direcció, Millor actriu i Millor obra teatral per la  «LA CELESTINA».

» Un espectacle visual del clàssic de Fernando de Rojas»

Bambalina apareix en l’escena valenciana en 1981 i dirigeix la seva mirada cap a una modalitat tan singular com el teatre de titelles. La companyia sempre ha destacat per la voluntat d’obrir el codi dels titelles cap a mons clarament interdisciplinaris
i han presentat propostes amb una dramatúrgia viva, emparentada amb altres arts visuals.
La Celestina ha estat guardonada amb 4 premis en els Premis dels Arts Escèniques
Valencianes 2018. Millor direcció escènica / Millor adaptació text / Millor actriu /
Millor espectacle de teatre.

La trajectòria de Bambalina es podria definir com una contínua cerca de la identitat del titella. Ho confirma l’experimentació i aprenentatge de diferents tècniques de manipulació en els seus primers anys (guant, varetes, fils, màscares…), així com els diferents materials emprats en el seu disseny i construcció. Sens dubte, serà la tècnica «bunraku» la més desenvolupada i personalitzada, convertint-se en un dels trets més recognoscibles del seu teatre.

La convivència escènica del manipulador i titella complica la identitat de l’un i l’altre, provocant un conflicte essencialment teatral. Aquesta relació de contínua confusió identitària, entre intèrpret i objecte inanimat, ha guiat la recerca i reflexió de Jaume Policarpo. En tot això, hi ha una intenció de recuperar o reviure el potencial cerimonial i, fins i tot, sagrat del titella, però també d’aconseguir un resultat hiperrealista a través de la seva manipulació, amb l’objectiu que sigui tan polièdric com un actor.

En el passat, Bambalina ha portat a l’escenari textos d’altres títols de la literatura universal com «El Quixot», «Ubú rei» o «Cyrano de Bergerac», entre altres, i ara és el torn d’aquest gran text de Fernando de Rojas.
L’adaptació i direcció de l’espectacle és de Jaume Policarpo i està interpretada per Àgueda Llorca i Pau Gregori, dos actors i manipuladors que s’encarreguen de donar vida a una desena de personatges.

La versió de Bambalina està feta a partir de les tècniques i recursos propis de les marionetes i del teatre d’objectes, posant en pràctica un joc escènic amb marionetes poc utilitzat, on el cos de l’actor es va confonent amb el cap dels personatges i altres parts del seu cos.

Amb els personatges en escena i la magnífica veu dels dos actors, la imaginació dels espectadors ho té fàcil per a situar als personatges i els llocs on es desenvolupa l’acció.

 

Una producció de Bambalina Teatre Practicable.

    

DATES

Del 17 al 27 de gener.

Dijous a Dissabte a les 20:30h i diumenges a les 18:00h

Durada: 90 min

FITXA ARTÍSTICA

INTÈRPRETS
Águeda Llorca
Pau Gregori
ADAPTACIÓN Y DIRECCIÓN
Jaume Policarpo
DISEÑO ILUMINACIÓN
Ximo Rojo
DISEÑO ESCENOGRAFÍA
Jaume Policarpo
ILUSTRACIONES DE TÍTERES
Y DISEÑO GRÁFICO
Jaume Marco
DISEÑO VESTUARIO
María Almudéver
CONSTRUCCIÓN TÍTERES
Miguel Ángel Camacho
FOTOGRAFÍA
Vicente A. Jiménez
VÍDEO
Albert Staromiejski
CONSTRUCCIÓN ESTRUCTURA
METÁLICA
jovipac
AYUDANTE ESCENOGRAFÍA
Miguel Ángel Camacho
PRODUCCIÓN Y DISTRIBUCIÓN
Ruth Atienza
Marisol Limiñana