La Mostra de CineBaix arrenca la 13a edició amb el Festival de Cinema de la Mediterrània i el Llevant del 7 al 17 novembre

● S’han programat 25 pel·lícules de 13 països diferents: 14 són estrenes absolutes a Catalunya i 2 a Espanya. Més d’un 60% dels títols de la secció oficial estan dirigits per dones cineastes

● S’han programat 6 cinefòrums i debats, on participaran el cineasta kurd Kazim Öz, director de Zer; Nila Núñez, directora de Lo que dirán; José Gayá, director d’Els fils del tauler; i Xavier Artigas, director d’Idrissa, crònica d’una mort qualsevol

NdP. La Mostra de CineBaix es consolida cada any com una cita cinematogràfica imprescindible al Baix Llobregat. Una cita que, a més, ofereix l’oportunitat d’escapar-se de l’espiral d’estrenes comercials de la cartellera i endinsar-se en altres cinematografies per explorar. La 13a edició d’aquest certamen amb seu a CineBaix, a Sant Feliu de Llobregat, arrencarà amb el Festival de Cinema de la Mediterrània i el Llevant del 7 al 17 de novembre. Una oportunitat única per conèixer les històries individuals i col·lectives, socials i polítiques, còmiques i tràgiques, entre ficcions i documentals, per qüestionar el món i mirar d’entendre realitats potser no tan llunyanes.

La Mostra de CineBaix arrenca ara i manté una proposta diversificada durant tot l’any: per al gener, març i juny inclourà els Festivals de cinema asiàtic, llatinoamericà i africà. Per al Festival de Cinema de la Mediterrània i del Llevant s’han programat un total de 25 pel·lícules provinents de 13 països diferents, des de Tunísia al Kurdistan, passant per Algèria, Líban o Egipte, entre les quals hi ha fins a 14 estrenes a Catalunya i 2 estrenes exclusives a tot l’estat espanyol.

A l’edició d’aquest any el Festival de Cinema de la Mediterrània i del Llevant de La Mostra de CineBaix col·labora amb tres festivals més: el FCAT (Festival de Cinema Africà de Tarifa), l’Asian Film Festival Barcelona i la Mostra de Cinema Kurd de Barcelona.

Més d’un 60% de dones directores a la Secció Oficial

La Mostra de CineBaix no només té un compromís amb la difusió d’altres cultures a través del cinema, sinó també amb la visibilització de les dones cineastes. Per això, cal destacar que el 60% de les pel·lícules de la Secció Oficial estan signades per directores, amb relats que ens parlen de temes tant diferents com l’alliberament dels cossos en estats repressius, de conflictes familiars o de guerres com la de Síria.

La Secció Oficial del Festival, que opta als premis del Públic i del Jurat Jove, està formada per una quinzena de títols, entre els quals destaquen Venís desde lejos de Amal Ramsis (estrena a Catalunya), l’extraordinària història real d’una família palestina, com si les seves circumstàncies fossin la metàfora perfecta del segle XX; Lo que se siembra de Reem Saleh (estrena a Catalunya), un documental sobre la solidaritat a un dels barris més pobres de la ciutat d’El Caire; o El peral salvaje de Nuri Bilge Ceylan, tota una institució al cinema internacional que torna amb una història sobre un escriptor aclaparat pels problemes que troba al tornar a la seva Turquia natal.

Un altre dels títols destacats serà Zer de Kazim Öz, que utilitza una història familiar per recordar la massacre de la població kurda el 1938. A més, el director serà present a La Mostra de CineBaix i participarà al cinefòrum sobre la pel·lícula dissabte 16 de novembre.

Més seccions: Focus, Des de l’altra riba i La Mostra Educa El Festival de Cinema de la Mediterrània i del Llevant es completa amb tres seccions més.

Focus centra cada any la seva atenció en un país o artista per aprofundir en el seu llegat. Aquest cop se centra en Iran, amb l’objectiu d’explorar la cinematografia actual d’un país imprescindible al Golf Pèrsic. Les pel·lícules iranianes que es projectaran al marc d’aquesta secció seran: Wild Jonquils de Rahbar Ghanbari; Orduckly de Behrouz Gharib Pour; Here (Iro) de Hadi Mohaghegh; i First autograph for Rana d’Ali Zhakan.

La secció Des de l’altra Riba recull històries sobre la Mediterrània i del Llevant però de la mà de directors i directores d’altres països. És el cas de Lo que dirán, un documental català dirigit per Nila Núñez Urgell en el qual dues adolescents musulmanes residents a Barcelona mostren les seves diferents postures davant la seva cultura entre rialles i sessions escolars. També del gènere documental, i també català, és Els fils del tauler de José Gayà, una reflexió sobre la guerra, sobre els interessos ocults i les seves conseqüències. I un tercer documental s’afegeix a la secció, Idrissa, crònica d’una mort qualsevol, on Xavier Artigas i Xapo Ortega (directors de Ciutat morta) investiguen la mort d’un immigrant a un CIE de Barcelona. Tant Artigas com Nila Núñez i José Gayá participaran al Festival amb cinefòrums sobre les seves pel·lícules

Finalment, La Mostra Educa és una secció seleccionada per les sessions amb escoles. Els nens i nenes apuntats a les projeccions matinals de La Mostra podran gaudir de Zarafa de Rémi Bezançon, Yomeddine de A.B. Shawky o The Breadwinner (El pan de la guerra) de Nora Twomey.

6 cinefòrums i debats

El Festival de Cinema de la Mediterrània i del Llevant es complementa amb cinefòrums i debats. Aquest any, hi participaran quatre directors/es dels que que presenten títols a La Mostra. Divendres 8 serà José Gayá, a partir de les 19h, amb el seu documental Els fils del tauler i diijous 14 a les 19.30h serà el torn de Nila Núñez, amb Lo que dirán. Dissabte 16 el director kurd Kazim Öz presentarà Zer a les 18.45h i la clausura serà diumenge 17, a les 19h, amb Xavier Artigas, un dels directors d’Idrissa.

També s’han programat debats amb la periodista Cristina Mas, experta en temes de migracions i les relacions Marroc-Espanya, dissabte 9 a les 19.15h. I divendres 15, a les 19h, amb Alfons Pérez, membre de l’ODG i expert en temes de geopolítica per parlar sobre els conflictes al Llevant.

Premi del Públic i Jurat Jove

Per aquesta edició, es manté el Premi del Públic, a partir de les votacions que es fan a totes les pel·lícules. I també el Premi del Jurat Jove, que aquest any arriba a la segona edició. Es tracta d’un Jurat format per cinc joves del Baix Llobregat d’entre 16 i 25 anys. L ‘objectiu promoure el cinema entre el públic jove i donar l’oportunitat a persones joves interessades en el món del cinema de formar part d’una proposta cinematogràfica com la Mostra de CineBaix, aproximant-se a un cinema més independent i més allunyat dels circuits comercials. A partir d’una convocatòria oberta i s’han seleccionat tres noies i dos nois de diferents municipis de la comarca que visionaran les pel·lícules de la secció oficial i triaran la millor segons el seu criteri. El veredicte es farà públic diumenge 17 de novembre, en el marc de la cloenda de La Mostra.

Inauguració: dijous 7 de novembre

El tret de sortida del Festival de Cinema de la Mediterrània i del Llevant serà dijous 7 de novembre a les 19.30h, amb la pel·lícula Le rêve de Noura (Noura’s dream) d’Hinde Boujemaa. Una pel·lícula estrena a Catalunya que explica un conflicte amorós entre una dona, el marit que surt de la presó i el nou amant que l’ha acompanyat en els seus dies de soledat. L’entrada a la inauguració és gratuïta.

Col·laboracions

La Mostra de CineBaix manté també les col·laboracions amb mitjans de comunicació, com La Directa i Fetasantfeliu. La Directa publicarà la setmana que ve un suplement especial monogràfic dedicat al Festival de Cinema de la Mediterrània i del Llevant. D’altra banda, el diari digital de Sant Feliu de Llobregat Fetasantfeliu publicarà també contingut especial durant tots els dies que duri el Festival.

A més, també la Biblioteca Montserrat Roig de Sant Feliu de Llobregat col·laborarà a La Mostra amb una exposició temàtica a principis de novembre.

I La Mostra també surt de Sant Feliu amb una col·laboració amb el Cineclub Cinema del Diable de Martorell. Projectarà una de les pel·lícules del Festival per convidar el públic d’aquest municipi a assistir al Festival amb seu a CineBaix

Llistat complet de pel·lícules del Festival de cinema de la Mediterrània i el Llevant

SECCIÓ OFICIAL

● Venís de lejos, d’Amal Ramsis (Egipte, 2018). Documental. Estrena a Catalunya

● Lo que se siembra, de Reem Saleh (Egipte, 2018). Documental. Estrena a Catalunya

● Hijo mío (Weldi) de Mohamed Ben Attia (Tunísia, 2018). Ficció. Estrena a Catalunya

● Arab blues de Manele Labidi (Tunísia, 2019). Ficció. Estrena a Catalunya

● Renault 12 de Mohamed El Khatib (Marroc, 2018). Ficció. Estrena a Catalunya

● Papicha de Mounia Meddour (Algèria, 2019). Ficció. Estrena a Catalunya

● Freedom fields de Naziha Arebi (Líbia, 2018). Documental. Estrena a Catalunya

● Zer de Kazim Öz (Kurdistan, 2017). Ficció.

● Adam de Maryam Touzani (Marroc, 2019). Ficció. Estrena a Catalunya

● For Sama de Waad Al-Khateab i Edward Watts (UK, 2019). Documental. Estrena a Catalunya

● Las sandías del jeque de Kaouther Ben Hania (Tunísia, 2018). Curtmetratge. Estrena a Catalunya

● Fraternidad de Meryam Joobeur (Tunísia, 2018). Curtmetratge. Estrena a Catalunya

● El peral salvaje de Nuri Bilge Ceylan (Turquia, 2018). Ficció

● 1982 de Oualid Mouaness (Líban, 2019). Ficció. Estrena a Espanya

● Le rêve de Noura de Hinde Boujemaa (Tunísia, 2019). Ficció. Estrena a Cataluny

SECCIÓ FOCUS

● Wild Jonquils, de Rahbar Ghanbari (Iran, 2017). Ficció

● Orduckly, de Behrouz Gharib (Iran, 2018). Ficció

● Here (Iro), de Hadi Mohaghegh (Iran, 2018). Ficció. Estrena a Espanya

● First Autograph For Rana, d’Ali Zhakan (Iran, 2018). Ficció

SECCIÓ DES DE L’ALTRA RIBA

● Lo que dirán de Nila Núñez (Espanya, 2019). Documental

● Els fils del tauler de José Gayà (Espanya, 2019). Documental

● Idrissa, crònica d’una mort qualsevol de Xavier Artigas i Xapo Ortega (Espanya, 2018)

SECCIÓ LA MOSTRA EDUCA

● Zarafa de Rémi Bezançon i Jean Christophe Lie (França i Bèlgica). Animació

● Yomeddine d’A.B. Shawky (Egipte). Ficció

● The Breadwinner de Nora Twomey (Irlanda). Ficció

Horaris i informació pràctica

Podeu consultar totes les pel·lícules programades, horaris i la informació pràctica a la web de La Mostra. Les entrades i abonaments es poden comprar a CineBaix.

El preu per una sessió és de 5 euros i hi ha abonaments de 4 pel·lícules (individuals o a compartir) per 15 euros. La inauguració serà dijous 7 i l’entrada és lliure.

Podeu seguir també l’actualitat i el dia a dia de La Mostra a la web oficial i les xarxes socials:

Web: http://mostra.cinebaix.cat/

Twitter: https://twitter.com/MostraCineBaix

Facebook: https://www.facebook.com/mostracinebaix/

Instagram: https://www.instagram.com/MostraCineBaix/