Lluís Soler, Xavier Boada i la transformació de l’espai del Teatre Akadèmia enlluernen crítica i públic. «El Papa» amplia funcions els dissabtes a la tarda (a partir del 19/11)

Lluís Soler i Xavier Boada © Felipe Mena

Els dos protagonistes assoleixen unes interpretacions equiparables a la dels guardonats referents cinematogràfics: Anthony Hopkins i Jonathan Pryce

Joan Rodón (vídeo) i Paula Bosch (escenografia) transporten públic i personatges de la Capella Sixtina a una comuna de Buenos Aires o als jardins del Palau Papal de Castel Gandolfo

El Papa és una producció pròpia del Teatre Akadèmia i compta amb el mateix equip de dissenyadors que l’exitosa Red (vista la temporada passada). En aquesta ocasió el disseny de vídeo de Joan Rodón torna a estar acompanyat per l’espai escènic de Paula Bosch, la il·luminació de Lluís Serra, l’espai sonor de Ricardo González Yanel i el vestuari de Míriam Compte
The Two Popes (Fernando Meirelles, 2019), protagonitzada per Anthony Hopkins i Jonathan Pryce, és l’adaptació cinematogràfica d’aquesta obra, que va rebre tres nominacions als Oscar 2019.

La crítica ha dit…

“Una confrontació molt ben estructurada per McCarten, molt ben dialogada (…). Estem davant de dues magnífiques interpretacions amb una excel·lent dicció que fan creïble el que semblava increïble (…). Elegant posada en escena de Torlonia amb projeccions molt il·lustratives en una proposta que teatralment agradarà, crec, tant aquells que creuen com els descreguts.” 
Santi Fondevila I Diari Ara

“Soler y Boada regalan dos convincentes interpretaciones (…). El espacio escénico, con hologramas que recrean la atmósfera de cada momento –preciosa la Capilla Sixtina– completa este magnífico montaje. Aunque ya hayan visto la película, no se pierdan estos Papas. McCarten estaría satisfecho.«
Sergi Doria I ABC

«Las interpretaciones son de primerísimo nivel (…) manteniendo un duelo tan convincente que uno olvida las diferencias con sus referentes reales, pero también las aplaudidas interpretaciones de Anthony Hopkins y Jonathan Pryce en la película de Fernando Meirelles (…). El Papa es, sin duda, una de las funciones de la temporada. Y confirma al Akadèmia como un importador de teatro de texto internacional de pequeño formato.»
Gabriel Sevilla I Recomana

“(Els personatges) es mouen per un d’aquests espais virtuals excel·lentment dissenyats per Joan Rodón que són ja marca de la casa: el Teatre Akadèmia, fa temps que pot presumir amb orgull de tenir un estil propi ben identificat.” 
Ramon Oliver I Recomana

Lluís Soler (Papa Benet): «Treballar personatges que encara són vius, que existeixen en aquest món nostre i que tenen una rellevància com la que pot tenir el Sant Pare o el Papa de Roma és especial, és singular. És a dir, és diferent treballar un personatge fictici o treballar un personatge del qual pots tenir molta informació.»

Xavier Boada (Cardenal Bergoglio): «Realment els dos personatges són d’una important complexitat, perquè més enllà de la màscara o el vestit de Papa, cardenal o de representant de l’Església catòlica que signifiquen, hi ha dues grans humanitats al darrere. Dues persones amb unes profunditats humanes considerables.»

Sinopsi de l’obra

Lluís Soler i Xavier Boada es converteixen en dos pontífexs aparentment oposats com són Benet XVI, l’intel·lectual tradicionalista i ultraconservador, i Francesc, el reformista radical i extravertit. Ambdós representen a la perfecció el destí simbòlic del pontificat: decidir què és pecat i què és permissible.

El dramaturg i guionista neozelandès Anthony McCarten explica la història de la trobada entre dues grans figures contemporànies, conegudes per tothom, aquesta vegada des d’un context íntim.

El conflicte: tots dos hauran de triar entre renunciar al seu càrrec i retirar-se a una vida d’oració i meditació o ocupar una posició tan determinant.

Entre seguir les normes preestablertes per la institució o les de la mateixa consciència.
Qui dels dos té la raó?

Horaris de funcions
Fins al 13/11:
– Dimecres a dissabte: 20 h
– Diumenge: 18 h
Del 14/11 al 4/12:
– Dimecres a divendres: 20 h
– Dissabte (doblet – noves funcions): 17 h i 20 h
– Diumenge: 18 h