L’Orquestra Simfònica del Vallès ens proposa un passeig musical pel Regne Unit amb el concertPompa Britànica (20 de maig)

L’Orquestra Simfònica del Vallès ens proposa un passeig musical pel Regne Unit amb el concertPompa Britànica

Dissabte 20 maig, 18 h · Cicle Simfònics al Palau

 

25686138-1fd4-47ce-808c-220bc557492b

 

 

 

 


Et proposem admirar uns bocins de la pompa i les circumstàncies britàniques tal com les va imaginar el compositor més genuïnament british de la història de la música: Edward Elgar. Un humorístic retrat musical de la ciutat de Londres al llindar que separa el segle XIX del segle XX obrirà un concert que també reviurà el dia que Haydn conquerí la capital britànica. Entre dos episodis britànics, sonarà el violí germànic més tendre de Max Bruch, acaronat pel nostre concertino Teimuraz Janikashvili. James Ross serà el cuiner de tot aquest menú. Bon profit!
El proper dissabte 20 de maig (18h), en el Palau de la Música Catalana i dins el cicleSimfònics al Palau, l’Orquestra Simfònica del Vallès ens convida a passajar-nos per la ruta sonora de la música centreeuropea i britànica més romàntica de finals del segle XIX i principis del XX, amb obres dels compositors Max Bruch, F. J. Haydn i Edward Elgar. El concert que porta el títol de Pompa britànica, serà dirigit pel pròxim titular de l’OSV, a partir de setembre de 2017, James Ross.

El tret de sortida el posarà el compositor anglès més celebrat de l’època victoriana, Edward Elgar, amb l’Obertura Cockgaine (altrament dita «In London Town»): un retrat musical animat de la ciutat de Londres a l’inici del segle XX; la partitura descriu musicalment diversos aspectes de la capital britànica i els seus habitants en el canvi de segle. Tota una declaració d’intencions per continuar amb el romanticisme del Concert per a violí núm. 1 en sol menor, de Max Bruch, interpretat per l’actual concertino de l’OSV, Teimuraz Janikashvili.

En la segona part, prendrà el relleu Franz Joseph Haydn i la Simfonia núm 92 en sol major, coneguda amb el sobrenom de Simfonia Oxford, doncs va ser interpretada en la cerimònia de nomenament del compositor com a doctor honoris causa de la Universitat d’Òxford. Acabarem el concert amb una de les músiques  que millor exemplifica el poder de l’imperi britànic a l’inici del S. XX, la triomfal marxa Pompa i circumstància núm. 1 que Edward Elgar va compondre l’any 1901. Poc després va ser interpretada durant el Prom Concert i l’èxit va ser tan esclatant que amb lletra afegida d’Arthur C. Benson, «Land of Hope and Glory» es convertí  en l’himne de la coronació del rei Eduard VII l’any 1902. Avui és l’obra que obre cada any la primera part de «The Last Night of Proms», el darrer concert dels populars Proms de Londres.

Breu comentari de les obres i els seus autors

EDWARD ELGAR (1857, Broadheath – 1934 Worcester) és el primer compositor anglès d’estatura internacional des de Henry Purcell. Les seves obres, inscrites en el romanticisme de finals del segle XIX, es caracteritzen per les agosarades melodies, l’acolorida orquestració i la mestria per a les formes majors, i van estimular el renaixement de la música anglesa. 
La marxa de Pompa i Circumstància en Re major, Op. 39, núm. 1 és la primera de les cinc marxes escrites per Elgar sota un títol que invoca una frase d’Otelo que fa referència al triomf en la batalla. Escrita l’any 1901, estava dedicada al director anglès A.E. Rodewald i a la Societat de l’Orquestra de Liverpoool, que va estrenar-la. L’obra va conrear un èxit immediat i el majestuós tema central va ser reutilitzat l’any següent en l’Oda que Elgar va escriure per a la coronació d’Edward VII. D’aleshores ençà, la melodia s’ha cantat al Regne Unit com a cançó patriòtica amb els versos Land of Hope and Gloryi és tradició interpretar-la en l’última jornada dels Proms
L’Obertura Cockaigne, també anomenada In London Town, és una obertura concert per a orquestra escrita per Elgar entre 1900 i 1901. Al llarg dels seus 15 minuts de durada, l’obra dibuixa un vívid retrat musical del Londres eduardí.
 


El compositor alemany MAX BRUCH (1838, Colònia – 1920, Berlin) és sobretot recordat pels seus virtuosos concerts de violí i, en particular, pel Concert per a violí núm. 1 en Sol menor, que s’ha guanyat un lloc permanent en el repertori violinístic. Reputat director d’orquestra i prolífic compositor enquadrat en el romanticisme, Bruch va gaudir de l’èxit en vida, gràcies principalment a les seves nombroses obres per a cor i orquestra, que eren les favorites de les societats corals alemanyes a finals del segle XIX, però que no han perdurat en el repertori simfònic.
El Concert per a violí núm. 1 en Sol menor, op. 26 va ser compost per Max Bruch entre 1864 i 1866, adoptant la seva forma final el 1868. Es tracta de la peça més coneguda de Bruch i un dels més populars concerts del repertori romàntic alemany, juntament amb els de Brahms i Beethoven. Donat que Bruch no era violinista, va demanar ajut per a la composició al violinista Joseph Joachim, a qui finalment va dedicar la partitura. 
 


FRANZ JOSEPH HAYDN (Rohrau, 1732 – Viena, 1809) va ser un compositor extremadament prolífic. La seva producció total inclou més de cent simfonies, infinitat de quartets i  trios per a corda, sonates per a piano i altres peces de càmera, òperes, misses, oratoris i dos concerts per a violoncel. L’optimisme i l’expressió equilibrada entre intel·lecte i emoció troben una expressió superba en música de Haydn i fan d’ell un gran exponent de la Il·lustració i del classicisme musical. També resulten característics la noblesa i l’aparent simplicitat del seu llenguatge, trets però que van resultar poc atractius al temperament romàntic. Al segle XX, però, es produeix una reavaluació de la música del compositor austríac i les seves extraordinàries dots compositives, el seu enginy i la seva destresa per a l’orquestració tornen a ser apreciades en la seva justa mesura, consolidant-se com un dels grans referents de la música simfònica. 
Haydn va escriure la Simfonia núm. 92 en Sol major l’any 1789 com a part d’un encàrrec fet pel comte d’Ogny pels Concerts de la Loge Olympique. A la seva arribada a Anglaterra l’any 1791, Haydn va rebre el doctorat honoris causa per la Universitat d’Oxford, i va dirigir aquesta obra, la més recentment acabada, en la cerimònia de concessió. D’aquí el sobrenom d’Oxford per a aquesta simfonia, que presenta la forma clàssica en quatre moviments.