Instal·lacions lumíniques i cultura popular ompliran el centre de Barcelona durant les festes de Santa Eulàlia (del 6 al 12 de febrer)

Instal·lacions lumíniques i cultura popular ompliran el centre de Barcelona durant les festes de Santa Eulàlia

E_Teixintelpassat

Barcelona celebra la festa major d’hivern del 6 al 12 de febrer amb un programa d’actes tradicionals en honor a Santa Eulàlia. Enguany es podrà veure el seguici festiu de Manresa, que participarà a la festa com a ciutat convidada

Per quart any consecutiu, i en el marc de la festa, també tindrà lloc el festival LLUM BCN, que durant tres dies omplirà patis i places de Ciutat Vella amb una vintena d’instal·lacions lumíniques creades per escoles i professionals del disseny

Del 6 al 12 de febrer Barcelona celebra la festa major d’hivern en honor a la seva copatrona, Santa Eulàlia. Una festa que en les darreres edicions suma tradició amb noves formes d’expressió que transformem el centre de la ciutat amb el llenguatge de la llum. Així, al calendari d’activitats de les festes de Santa Eulàlia, marcat pels actes de cultura popular i tradicional s’hi suma el festival LLUM BCN.

LLUM BCN

Al festival, que enguany celebra la quarta edició, la llum esdevindrà la matèria primera de les vint instal·lacions lumíniques que transformaran la fesomia d’edificis emblemàtics i patis de Ciutat Vella.

L’edició d’enguany coincideix amb la declaració del 2015 com a any Internacional de la Llum per part de les Nacions Unides. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona i l’ICFO-Institut de Ciències Fotòniques, organitzen l’esdeveniment que marca el punt de partida d’un any ple d’activitats, que consistirà amb un pregó de l’arquitecta Benedetta Tagliabue el divendres 6 de febrer, a les 19 h, al Saló de Cròniques de l’Ajuntament, i a continuació, a les 20.15 h, a la plaça de Sant Jaume, la Colla Jove de Barcelona i els Castellers de Badalona oferiran una actuació on els castellers estaran il·luminats. Amb aquest esdeveniment es vol fer visible la importància de la fotònica en una ciutat que concentra gran part de l’excel·lència en recerca i innovació del país.

El divendres 6 i dissabte 7 febrer, de 18.30 a 24 h, i el diumenge 8 de 18.30 a 23 h, es podran veure una vintena d’instal·lacions lumíniques al cor de Ciutat Vella creades per alumnes i escoles de disseny, il·luminació, arquitectura o interiorisme de Barcelona, i amb la col·laboració de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO ) i l’Associació Professional de Dissenyadors d’Il·luminació (APDI) entre d’altres entitats i artistes de reconegut prestigi.

Entre ells, una dotzena de patis transformatssantaeulalia.bcn.cat/llumbcn/patis> de palaus i edificis del centre de la ciutat:

ESPAI

INSTAL·LACIÓ

ESCOLA

Palau Bru – Seu SGAE (Pg. Colom, 6)

Batec de llum

Elisava

Palau Sessa-Larrard (c. Ample, 28)

Tempus fugit

UPC. Master Lighting Design. Disseny d’il·luminació Arquitectònica

Pati Llimona (c. Regomir, 5)

Llum d’aigua

UPC-CCCB. Postgrau de Disseny d’Interiors

Baixada de Vialdecols, 5

Teixint el passat

LLOTJA. Escola Superior de Disseny i Art

Palau Centelles (Baixada de Sant Miquel, 6-8)

Impluvium

LA SALLE

Casa Padellàs MUHBA (c. del Veguer, 2-4)

Fragmentació

BAU. Centre Universitari de Disseny de Barcelona

Arxiu de la Corona d’Aragó. Palau del Lloctinent (c. dels Comtes, 5)

Light Work

ICFO. Institut de Ciències Fotòniques

Porxo del Saló del Tinell (pl. Sant Iu, 5-6)

Neu morta

Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB)

Verger Museu Frederic Marès (pl. Sant Iu, 5-6)

Verger i oracle

Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD)

Casa de l’Ardiaca (c. Santa Llúcia, 1)

Pluja de llum

IAAC. Institute for Advanced Architecture of Catalonia

Palau Moja (c. Portaferrissa, 1)

Un sopar èpic

EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona (UAB)

Ateneu Barcelonès. Palau Savassona (c. Canuda, 6)

Xarxa de llum

IED. Instituto Europeo di Design

Per poder visitar-los es proposen tres itinerarissantaeulalia.bcn.cat/llumbcn/itineraris> diferents: mar, catedral i rambla. Cada un d’aquests recorreguts estarà senyalitzat amb llums de diferent color i guiarà els visitants per tots els patis il·luminats.

En paral·lel als recorreguts pels patis dels edificis, LLUM BCN també proposa instal·lacions artístiquessantaeulalia.bcn.cat/llumbcn/espectacles-places> a diferents places de Ciutat Vella.

ESPAI

INSTAL·LACIÓ

CREADORS

Plaça de la Mercè

Neptú

Jordi Teixidó i Eyesberg Studio

Plaça de Sant Just

Som una font

Jordi Teixidó

Plaça del Rei

Suspès

David Sarsanedas. PlayMID

Pla de la Seu

Un cavall que només és galop/ M. Supercube

Rémi Brun. Mocaplab

Plaça de Sant Felip Neri

Sortint de la foscor

David López. EDL Creative Water

Plaça de la Vila de Madrid

Ignis fatuus

SLIDEMEDIA LAB

Com en edicions anterior, les projeccions a les façanes tornen a ser protagonistes durant les nits de festa. Així la façana de l’Ajuntament de Barcelona projectarà Barcekholm, el mapping que es va poder veure durant la Mercè 2014, i Trets de llum, cinc càpsules audiovisuals creades per alumnes d’ELISAVA. A La Pedrera es tornarà a projectar La Pedrera, emocions en moviment, una coreografia que es va crear amb motiu del centenari de l’edifici en la qual vuit ballarins en viu interactuen amb les projeccions en vídeo sobre la façana.

Actes de cultura popular i tradicional a les festes de Santa Eulàlia

Al febrer, gegants, capgrossos, dracs, diables, àligues, castellers, colles sardanistes i altres expressions de cultura popular i tradicional es desperten per celebrar la Festa Major d’Hivern, una tradició que compta amb segles d’història.

Enguany hi participa el seguici festiu de Manresa, la ciutat convidada. Durant la festa també es presentarà la colla Ball de Bastons de Barcelona, una formació creada amb membres de les colles bastoneres de Barcelona perquè tota la ciutat pugui estar representada en un sol conjunt bastoner en ocasions especials. Una altra novetat és la reproducció de la bandera de Santa Eulàlia que l’associació de recreació històrica La Coronela de Barcelona ha confeccionat i que oferirà a la ciutat.

A aquestes novetats, s’hi afegeixen els actes que marca el protocol festiu de la ciutat, com el Ball de l’Àliga, la col·locació del penó, la passejada de les Laies, la jornada castellera o el correfoc, entre altres.

Institut de Cultura de Barcelona