Documental ‘Camino a la escuela’ (23 de gener)

El documental ‘Camino a la escuela’ explica la història de nens que es veuen obligats a recórrer grans distàncies per anar de casa al col·legi

S’estrena a Barcelona el 23 de gener,

descargar-Camino-a-la-escuela-poster-700x357

Jackson té 11 anys i viu a Kenya. Per anar al col·legi amb la seva germana petita, Salomé, que no se separa d’ell, camina dues hores: 15 quilòmetres. El seu problema principal en aquesta ruta és no arribar tard i que, a més a més, no els atrapin els elefants, els lleons, els guepards i altres animals que deambulen per la zona. Però el pare és concret: «Compte amb els elefants». Per això Jackson, com qui tria el camí més convenient en una ciutat, mira a la llunyania des d’un punt alt i ensenya a Salomé a observar on són els paquiderms. Si es troben en una zona, toca anar per l’altra. I viceversa.

Els dos nens caminen amb dipòsits d’aigua, que han de portar a l’escola, però tot i les precaucions, un dels animals bramula massa a prop i tots dos corren. A Salomé li cau l’aigua. Falsa alarma, al final segueixen sense cap més problema. Jackson, que de gran vol ser pilot, té pressa: «Avui no puc arribar tard. Avui em toca hissar la bandera». Ell protagonitza una de les quatre històries entremesclades en el documental Camino a la escuela, dirigit pel francès Pascal Plisson -que va guanyar un premi César amb ell- i projectat al CaixaFòrum la setmana passada. S’estrena als cines el 23 de gener. El director va estar a Barcelona amb un altre dels protagonistes, Carlitos, un nen argentí d’11 anys, que viu a la Patagònia i recorre a cavall 18 quilòmetres per anar a classe. Ho fa amb la seva germana petita, Micaela, que aviat anirà sola a cavall, quan ell entri en un internat.

La vida és en termes relatius i no sembla que els escolars europeus tinguin cap culpa que en altres indrets del món sigui més difícil estudiar. Però qualsevol que vegi el documental i tingui fills acabarà comparant situacions i aplaudint la primera frase escrita a la pantalla: «Sovint oblidem la sort que tenim d’anar a l’escola».Carlitos va conèixer Madrid, Barcelona i Lionel Messi. Però la seva intenció és acabar tornant com a veterinari a les terres on viuen els seus pares. L’educació és per a ell una eina necessària per continuar allà i ajudar, com ho és per a Jackson per anar-se’n a volar en el seu avió. Com ho serà per a Zahira, marroquina de l’Atles, de 12 anys, que es proposa ser metge, sobretot per ocupar-se de la gent humil. Zahira triga quatre hores a arribar a l’escola. Surt de casa amb els deures fets i una gallina, que canviarà després per aliments en un mercat. La nena camina quatre hores. Són 22 quilòmetres.

Camino a la escuela

Título original
Sur le chemin de l’école
Año
2013
Duración
75 min
.País
Francia
Director
Pascal Plisson
Guión
Marie-Claire Javoy, Pascal Plisson
Reparto
Documentary
ProductoraWinds / Ymagis / Wild Bunch
Género
Documental | Infancia. Enseñanza
Sinopsis
Documental que narra la historia real y extraordinaria de cuatro niños, Jackson, Carlitos, Zahira y Samuel, que deben enfrentarse diariamente a numerosas dificultades y peligros para llegar a la escuela. Los niños viven en cuatro zonas muy alejadas entre sí, pero comparten las mismas ganas de aprender y saben perfectamente que sólo la educación les abrirá las puertas de un futuro mejor